Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Заводського районного суду м. Запоріжжя надійшов адмінматеріал за фактом порушення правил карантину

23 березня 2020, 10:04
20 березня 2020 року до Заводського районного суду м. Запоріжжя надійшов адміністративний матеріал за статтею 44-3 (порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення про притягнення до адміністративної відповідальності гр. Т. за порушення  правил карантину. 
 
Звертаємо увагу, що Верховна Рада України ухвалила Закон, спрямований на запобігання виникнення і поширення коронавірусу (COVID-19). Законодавець ввів адміністративну, а також посилив кримінальну відповідальність за порушення карантину та умисне зараження.

Адміністративна відповідальність

Кодекс про адміністративні правопорушення доповнено новою статтею 44-3.

Вона передбачає відповідальність за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних норм і правил, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування.

Зокрема, за самовільне залишення місця обсервації, функціонування всупереч заборонам розважальних закладів, ресторанів, проведення масових заходів тощо.

Це стосується як простих громадян, так і бізнесу (зокрема керівників підприємств).

Санкція за порушення – штраф у розмірі:

  • для громадян – від 17 тис. до 34 тис. грн.;
  • для посадових осіб – від 34 тис. до 170 тис. грн.

Кримінальна відповідальність

Порушення санітарних правил і норм, що призвело до поширення захворювання або створило загрозу поширенню, є кримінально караним (стаття 325  (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України). Таке порушення правил може виражатись у діях, зазначених вище.

Законодавець істотно посилив покарання за даний злочин. Відтепер, санкція передбачатиме штраф у розмірі від 17-51 тис. грн. або позбавлення волі на строк до 3 років.

У випадку, якщо такі дії спричинять загибель людей або інші тяжкі наслідків, особі буде загрожувати покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Звертаємо увагу, що за цей злочин можуть притягнути як звичайних громадян, так і посадових осіб (у тому числі керівників підприємств).

Піклуйтесь про своє здоров'я та здоров’я оточуючих вас людей.

 За повідомленням прес-служби суду