Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винуватця ДТП, який залишив місце пригоди, засуджено до 2 років обмеження волі

06 березня 2020, 14:02

5 березня 2020 року Скадовський районний суд Херсонської області ухвалив вирок стосовно обвинуваченого  за  частиною першою статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження) та призначив покарання у виді обмеження волі строком 2 роки з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 роки.

Чоловік обвинувачувався у тому, що 03.12.2018 близько 05:30 години, в темну пору доби, керуючи технічно-справним автомобілем «3A3110217», рухаючись із швидкістю близько 60 км\год по автодорозі з селища Антонівка в місто Скадовськ Херсонської області, допустив наїзд на пішохода, який в результаті ДТП отримав закритий перелом обох кісток лівої гомілки зі зміщенням, закриті переломи трьох ребер, що відповідно до висновку експерта відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю, підтвердив обставини, які зазначені в обвинувальному акті, пояснив, що було темно, він відволікся та пізно побачив потерпілого. Намагався його об’їхати але зачепив правою стороною автомобіля. Він зупинився, вийшов з автомобіля та підійшов до потерпілого який лежав на дорозі. Побачивши що потерпілий живий він сів в автомобіль та поїхав додому. Допомоги потерпілому не надавав так як був у шоковому стані. Заявлений цивільний позов визнає частково. Прояснив, що він розкаюється у вчиненому та має намір відшкодувати заподіяну матеріальну та моральну шкоду.

Потерпілий в судовому засіданні підтвердив обставини справи, пояснив, що йшов по дорозі в сторону м. Скадовська та втратив свідомість. Прийшов до тями вже в лікарні м. Скадовська. Практично рік він прикутий до ліжка, та в зв’язку з лікуванням втратив роботу. Йому проводили кілька хірургічних операцій під час яких поставлено фіксуючу пластину. На даний час йому встановлено інвалідність. За весь час обвинувачений не відшкодував та не намагався відшкодувати завданої шкоди.

При обранні виду та міри покарання суд врахував, що вчинений обвинуваченим злочин -  є злочином невеликої тяжкості, також те, що він раніше до кримінальної відповідальності не притягався, офіційно не працює, розлучений, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.  Також суд врахував відсутність обставин, що обтяжують покарання, а у якості пом’якшуючої покарання обставини визнав щире каяття.

Крім того, суд прийняв до уваги те, що обвинувачений покинув місце злочину не надавши допомоги потерпілому який не міг самостійно пересуватись, не цікавився здоров’ям потерпілого та за період більше року не надав йому будь-якої матеріальної допомоги та те, що потерпілого визнано інвалідом третьої групи.

Таким чином суд призначив обвинуваченому покарання в межах санкції частини першої статті 286 КК України та частково задовольнив цивільний позов потерпілого і стягнув з обвинуваченого  в рахунок відшкодування моральної шкоди 50000 гривень, в рахунок відшкодування втраченого заробітку за період з 14.12.2018 року по 11.07.2019 року в сумі 15786,30 гривень, в рахунок відшкодування втраченого заробітку за період з 12.07.2019 року по день поновлення працездатності в сумі 4173,00 гривень щомісячно.

Обвинуваченому також  доведеться сплатити на користь держави понад 6 тисяч гривень за проведення експертиз.

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляційна скарга до Херсонського апеляційного суду  протягом 30 днів з дня його проголошення.

З текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 663/277/19.

За повідомленням прес-служби суду