Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вжила заходів реагування за фактом надзвичайної події у Приморському районному суді міста Одеси

03 березня 2020, 17:15

Вища рада правосуддя 3 березня 2020 року розглянула повідомлення суддів Приморського районного суду міста Одеси Іванова Віктора Васильовича і Бондаря Вячеслава Яковича  про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Тетяна Розваляєва проінформувала, що, за повідомленням суддів, у провадженні колегії суддів Приморського районного суду міста Одеси за їхньою участю перебуває кримінальне провадження стосовно громадянина Гарькавого В.В. за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

28 лютого 2020 року громадянин Гарькавий В.В. був доставлений до залу судового засідання працівниками батальйону конвойної служби ГУ НП в Одеській області. Перед початком судового засідання обвинувачений дістав з поліетиленового пакета предмет, схожий на гранату, висмикнув чеку, погрожував підірвати суд, вимагав присутності прокурора Одеської області, звільнення з-під варти.

Судді Іванов В.В. та Бондар В.Я. у повідомленні зазначили, що обвинувачений взяв їх у заручники. Відвідувачі та співробітники суду  терміново були евакуйовані.

Крім того, в повідомленні вказано, що о 12:40 ГУ НП в Одеській області введено план «Заручник». За наслідками особистих перемовин з начальником ГУ НП в Одеській області та прокурором Одеської області громадянин Гарькавий В.В. погодився віддати зазначений предмет, схожий на гранату, працівникам правоохоронних органів. Ніхто не постраждав.

Як повідомив Голова Служби судової охорони Валерій Бондар, після перемовин з прокурором Одеської області М.Вихором, начальником ГУ НП в Одеській області О.Бехою, за участю співробітників Служби судової охорони підполковників П.Сварника та В.Задорожного заарештований передав працівникам правоохоронних органів предмет, схожий на гранату. Згідно з висновком експерта вказаний предмет виявився муляжем.

Судді Іванов В.В. та Бондар В.А. звернулись із вказаним повідомленням до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора щодо вжиття негайних заходів стосовно забезпечення правового захисту незалежності судів і суддів.

Згідно з витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами, викладеними у повідомленні суддів, 28 лютого 2020 року до Реєстру внесено відомості про кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 379 Кримінального кодексу України (посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у звязку з їх діяльністю, повязаною із здійсненням правосуддя). Органом досудового розслідування визначено Портофранківське відділення поліції Приморського відділу поліції в місті Одесі ГУ НП в Одеській області.

«За результатами перевірки обставин, про які йдеться у повідомленні суддів, наявні підстави для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя», – підсумувала член Вищої ради правосуддя Тетяна Розваляєва.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила:

звернутися до Служби судової охорони щодо вжиття заходів посилення охорони судів та суддів під час розгляду кримінальних справ і проваджень;

звернутися до Національної гвардії України та Міністерства внутрішніх справ України стосовно проведення службового розслідування обставин, викладених у повідомленні суддів Приморського районного суду міста Одеси Іванова В.В., Бондаря В.Я. щодо подій, які мали місце в приміщенні суду 28 лютого 2020 року під час розгляду кримінального провадження стосовно громадянина Гарькавого В.В., зокрема щодо дотримання вимог Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів, та притягнення до відповідальності винних осіб;

звернутися до Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України та Національної поліції України щодо надання інформації про розкриття та розслідування кримінальних правопорушень за фактами, викладеними у повідомленні суддів Приморського районного суду міста Одеси Іванова Віктора Васильовича, Бондаря Вячеслава Яковича;

звернутися до Державної судової адміністрації України щодо проведення перевірки організації діяльності судів та стану їх забезпечення технічними засобами для виявлення речей, які заборонено проносити до приміщень суду (системами відеонагляду, стаціонарними металодетекторами, ручними металошукачами, турнікетами, камерами схову тощо), з метою недопущення в подальшому подібних випадків.

 

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України