Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду поскаржився на дії журналіста інформаційного агентства «Стоп Корупції ТВ»

03 березня 2020, 09:13

До Вищої рали правосуддя надійшло повідомлення судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Крата Василя Івановича, який інформує, що 12 червня 2019 року йому на розгляд як судді-доповідачу була передана справа за позовом про визнання майна спільною сумісною власністю, поділ спільного майна, виділення майна в натурі, визнання недійсним договору іпотеки, визнання недійсним договору про відступлення права вимоги, скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (третя особа – приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу).

Зазначено, що 25 лютого 2020 року до Верховного Суду надійшов запит безпосередньо адресований судді Крату В.І. на отримання інформації від журналіста інформаційного агентства «Стоп корупції ТВ», яка не є учасником справи: «про повідомлення щодо причин чому слухання справи призупинено, про повідомлення про фактори, які спричинили гальмування розгляду справи; надання відповіді у формі відеокоментаря».

Як інформує суддя, у запиті також вказано про порушення принципів цивільного судочинства, про проведення журналістського розслідування та підготовку відповідного сюжету у зв’язку з протиправним затягуванням розгляду справи.

Повідомлення адресоване судді-доповідачу у зв’язку з розглядом ним конкретної судової справи про те, що засобом масової інформації буде підготовлено відповідний сюжет з висновками про протиправні дії під час розгляду справи, на думку Крата В.І., свідчить про спроби здійснювати вплив на суддю з метою схилити суддю до вчинення певних процесуальних дій.

Суддя також наголошує, що журналіст інформагентства «Стоп корупції ТВ», яка не є учасником судового процесу, як і будь-яка інша фізична (юридична) чи посадова особа, повинна утримуватися від звернень до суду щодо витребування від судді будь-якої інформації про справу з очевидною метою схилити суддю до вчинення чи невчинення певних процесуальних дій та такими діями провокувати виникнення факту прийняття суддею від будь-яких осіб заяв, скарг, інших документів поза встановленим законом процесуальним порядком, а також утримуватися від вказівок органам судової влади, у позапроцесуальний спосіб, щодо форми, строків та порядку відповіді суддею на такі звернення.

На підставі частини четвертої статті 48 (незалежність судді), пункту 9 частини сьомої статті 56 (права та обов’язки судді) Закону України «Про судоустрій і статус суддів», суддя Крат В.І. повідомив про втручання, на його думку, журналіста інформагентства «Стоп корупції ТВ» в діяльність як судді щодо здійснення правосуддя під час розгляду справи.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України