Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови Сєвєродонецького міського суду взяла участь у пресконференції на тему: «5 років ЗУ «Про пробацію: чи стало в Україні життя безпечніше?»  

27 лютого 2020, 13:42

26 лютого 2020 року заступник голови Сєвєродонецького міського суду Тетяна Комплєктова взяла участь у пресконференції на тему: «5 років ЗУ «Про пробацію: чи стало в Україні життя безпечніше?». Проведення вищезазначеного заходу ініційовано філією Державної установи «Центр пробації», запрошені представники різних установ, організацій.

«Згідно статистичних даних за 2019 рік Сєвєродонецьким міським судом Луганської області засуджено до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та порушників, притягнутих до адміністративної відповідальності -  664 особи. На адресу МВ філії ДУ «Центр пробації» направлено на виконання 269 вироків, 26 постанов суду (КУпАП), 22 ухвали для підготовки досудових доповідей, з них 4 ухвали стосовно неповнолітніх. У нас налагоджена співпраця суду і пробації - це і складання досудових доповідей (ст.314-1 КПК України), й інформування суддів про результати застосування пробації, при цьому, забезпечується збір інформації про правопорушника з метою надання допомоги суду у визначенні найбільш ефективного для даної особи виду покарання (позбавлення волі чи іншого альтернативного покарання) на основі прогнозу подальшої поведінки особи та можливостей її виправлення у в’язниці чи на волі. Ця функція дає суду можливість отримати додаткову інформацію про особу, яка не завжди може бути отримана в ході слідства та судового засідання. Це абсолютна новація для правової системи нашої держави, для кримінального процесу і для системи правосуддя»,  - зазначила заступник голови Сєвєродонецького міського суду Тетяна Комплєктова.

Під час зустрічі було підведено підсумки співробітництва між організаціями та установами за останні 5 років, обговорено алгоритм спільної роботи та перспективи для подальшого вдосконалення та покращення співпраці.

Довідково:

"Пробація" у перекладі з англійської означає "випробування" або "умовне звільнення (від покарання)", а у перекладі з латині - "випробувати" або "віддавати під нагляд". Згідно з науковими дослідженнями пробація представляла собою кримінально-правовий інститут англосаксонського права і була різновидом умовного засудження або умовного звільнення (виникла в Англії більше 200 років тому). У подальшому інститут пробації набував більше ознак соціальної допомоги правопорушникам, ніж кримінально-правового реагування.

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Головна мета пробації - безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

У світі пробація існує вже понад 200 років, але для України тільки 5 лютого 2020 року відзначалася 5-та річниця з дня прийняття Верховною Радою України Закону України «Про пробацію», який наблизив Україну до міжнародних стандартів, визначив організаційно-правові засади для створення пробації України та забезпечив впровадження у державі нової системи заходів кримінально-правового характеру.

За 5 років дії закону створено нормативну базу з урахуванням культурної і ментальної специфіки українського суспільства, працівник пробації бере участь у судовому провадженні у якості повноправного учасника, створено дієві інструменти роботи з правопорушниками, зокрема пробаційні програми. Це дає свій позитивний результат оскільки людина не відірвана від сім’ї, від соціуму. Завдяки пробації така людина може залишитися на волі, але це накладає на неї певні зобов’язання. Вчасно приходити на реєстрацію та відвідувати заняття. В результаті до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки.

За повідомленням прес-служби суду