Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАКС ухвалив вирок у справі щодо недостовірного декларування народного депутата VIII скликання

27 лютого 2020, 15:43

Учора, 26 лютого, колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила вирок та затвердила угоду про визнання народного обранця VIII скликання винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366-1 Кримінального кодексу України (недостовірне декларування).

Вироком ВАКС екснардепу призначено покарання у виді штрафу у сумі 51 тис. гривень. Крім того, колишнього народного обранця позбавили права обіймати посади, пов’язані із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, строком на 1 рік.

Під час підготовчого судового засідання на розгляд колегії суддів прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подав угоду про визнання винуватості, яку попередньо уклали із обвинуваченим.

Так, за змістом цієї угоди, екснардеп визнає себе винуватим у тому, що він:
- у декларації за 2016-й рік він не вказав дані про свої фінансові зобов’язання, які відрізняються від достовірних на суму понад 67 000 000 грн;
- інформацію про те, що він є кінцевим бенефіціарним власником одного з приватних підприємств з часткою у статутному капіталі - 98,2 %;
- відомості про нерухоме майно дружини, що знаходиться на території Швейцарської конфедерації.

У декларації за 2017-й рік він не вніс повторно дані про приватне підприємство, а також про майно, яке належить дружині, та знаходиться на території іноземної держави. А у деклараціях за 2018-2019 роки обвинувачений не указав дані про майно дружини, яке знаходиться за кордоном.

Відповідно до вимог розділу VI глави 35 КПК України, суд установив, що подана угода відповідає вимогам закону. Підстави для відмови у її затвердженні – відсутні.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

За невиконання угоди про визнання винуватості, прокурор має право звернутися до суду, який затвердив таку угоду, з клопотанням про її скасування. Умисне невиконання угоди є підставою для притягнення особи до відповідальності за статтею 389‑1 Кримінального кодексу України.

За повідомленням прес-служби суду