Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття злочинів за фактами погроз вбивством суддям Верховного Суду

24 лютого 2020, 10:27

20 лютого 2020 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Верховного Суду Яновської Олександри Григорівни, Кишакевича Льва Юрійовича про втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко (на фото) поінформував, що згідно з повідомленнями суддів до провадження судді Верховного Суду Яновської О.Г. 20 квітня 2018 року надійшла кримінальна справа за обвинуваченням Р., стосовно якого 4 вересня 2006 року апеляційним судом Одеської області ухвалено вирок та призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

6 червня 2018 року постановою Великої Палати Верховного Суду (головуючий суддя Князев В.С., суддя-доповідач Яновська О.Г.) частково задоволено заяву засудженого Р. про перегляд вироку апеляційного суду Одеської області від 4 вересня 2006 року та ухвали Верховного Суду України від 30 січня 2007 року щодо нього з підстав встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом. Ухвалу Верховного Суду України від 30 січня 2007 року щодо Р. скасовано, а справу направлено на новий касаційний розгляд до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду.

Суддя Верховного Суду Кишакевич Л.Ю. повідомив, що 14 червня 2018 року йому передано для розгляду кримінальну справу стосовно Р.

9 квітня 2019 року ухвалою колегії суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду (головуючий суддя Кишакевич Л.Ю.) касаційну скаргу засудженого Р. залишено без задоволення, а вирок апеляційного суду Одеської області від 4 вересня 2006 року – без змін.

Як повідомляє суддя Яновська О.Г., 12 січня 2020 року о 17:52 отримала у додатку Messenger повідомлення від користувача Н. із погрозою вбивством судді та членам її сім’ї з мотивів помсти за події, які, на думку зазначеного користувача, перебувають у причинно-наслідковому зв’язку з рішенням Великої Палати Верховного Суду від 6 червня 2018 року, у якій Яновська О.Г. була суддею-доповідачем.

Крім того, судді Верховного Суду Яновська О.Г. та Кишакевич Л.Ю. повідомили, що 12 січня 2020 року о 22:09 у соціальній мережі Facebook у групі «Судді України» зі сторінки користувача Н. поширено інформацію, яка містить образливі висловлювання, ненормативну лексику та нецензурну лайку щодо судової системи загалом та на адресу суддів Яновської О.Г. та Кишакевича Л.Ю. як суддів Верховного Суду з мотивів помсти за події, які, на думку зазначеного користувача, перебувають у причинно-наслідковому зв’язку з рішенням у справі, у якій судді були доповідачами.

Крім того, судді зазначили, що у коментарях до вказаної поширеної інформації користувач Н. повідомила, що володіє вогнепальною зброєю та неприховано погрожувала суддям Верховного Суду Яновській О.Г. та Кишакевичу Л.Ю. вбивством за винесені рішення, вказуючи при цьому спосіб вчинення злочину та реальні дії, безпосередньо спрямовані на його вчинення. На зауваження інших учасників групи, які попереджали, що у висловлюваннях Н. вбачаються ознаки злочинів, користувач зазначила, що усвідомлює це і має намір реалізувати свої погрози та вчинити злочини щодо суддів.

Судді Яновська О.Г. та Кишакевич Л.Ю. вважають вказані дії посяганням на їхнє життя та погрозами вбивством, пов’язують їх із державною діяльністю, а тому просять розглянути повідомлення та вжити відповідних заходів реагування, передбачених законодавством.

Під час проведення перевірки до ВРП надійшла інформація з Офісу Генерального прокурора, згідно з якою за повідомленнями суддів Верховного Суду Яновської О.Г. та Кишакевича Л.Ю. про втручання у діяльність як судді щодо здійснення правосуддя внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості з попередньою правовою кваліфікацією за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, а також з попередньою правовою кваліфікацією за частиною першою статті 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) КК України. Здійснення досудового розслідування у відповідних кримінальних провадженнях доручено Головному слідчому управлінню Національної поліції України.

«Встановлені під час перевірки обставини дають підстави для висновку, що дії невстановленої особи стосовно висловлення погроз на адресу суддів можуть викликати у суддів обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки та безпеки членів їхніх сімей, що є психологічним тиском», – зазначив член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальних провадженнях, відкритих за частиною першою статті 346 Кримінального кодексу України та за частиною першою статті 376 цього Кодексу, за повідомленнями суддів Верховного Суду Яновської Олександри Григорівни та Кишакевича Льва Юрійовича.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України