Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За надані телекомунікаційні послуги пільговим категоріям населення департамент праці та соціального захисту сплатить 250 000 грн

21 лютого 2020, 16:06

До Господарського суду Житомирської області звернулося ПАТ «Укртелеком» в особі Житомирської філії ПАТ «Укртелеком» з позовом до Департаменту праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради Житомирської області щодо стягнення  250 022,68 грн  за надані телекомунікаційні послуги пільговим категоріям населення.

ПАТ «Укртелеком» протягом січня - липня 2019 року надавало телекомунікаційні послуги на пільгових умовах споживачам міста Новоград-Волинський Житомирської області.

Судом встановлено, що позивач щомісячно направляв відповідачу, для здійснення розрахунку за надані телекомунікаційні послуги пільговим категоріям споживачів, відповідні розрахунки та акти звіряння з сумою заборгованості. Однак відповідач відповідних відрахувань не здійснив, мотивуючи тим, що залишок кошторисних призначень наданих міським бюджетом Департаменту праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради на 2019 рік становить 2 271,74 грн, яких не вистачить, щоб здійснити відшкодування згідно заявлених вимог. 

Соціальні пільги на отримання телекомунікаційних послуг для низки категорій громадян встановлено Законами України: «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний статус», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Про охорону дитинства».

Норми даних законів спрямовані на реалізацію державних гарантій певними категоріями громадян та є нормами прямої дії: безумовному обов`язку оператора телекомунікацій надавати пільги визначеним категоріям громадян кореспондує безумовний обов`язок держави в особі її органів відшкодувати вартість таких пільг.

Згідно з ч. 6 статті 48 Бюджетного кодексу України бюджетні зобов`язання щодо виплати субсидій, допомоги, пільг з оплати спожитих житлово-комунальних послуг та послуг зв`язку (в частині абонентної плати за користування квартирним телефоном), компенсацій громадянам з бюджету,  обліковуються Казначейством України незалежно від визначених на цю мету бюджетних призначень. У зв`язку з цим фінансування витрат на надання пільг окремим категоріям громадян здійснюється у межах встановлених соціальних норм (нормативів) незалежно від обсягів коштів, передбачених у державному або місцевих бюджетах на відповідний рік.

Розпорядником коштів бюджетного фінансування соціальних пільг для населення міста Новоград-Волинський є Департамент праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради, тому саме на відповідача покладено обов`язок щодо здійснення розрахунків з позивачем за телекомунікаційні послуги, надані особам, які мають право на відповідні пільги.

Суд вирішив позов задовольнити та стягнути з Департаменту праці та соціального захисту населення на користь ПАТ "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком" 250 022,68 грн відшкодування вартості телекомунікаційних послуг, наданих пільговим категоріям населення.

Рішення набрало законної сили 05.02.2020.

Повний текст рішення за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/86932077

За повідомленням прес-служби суду