Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув компенсацію за неправомірне використання музичного твору у формі послуги «Ді-Джингл»

21 лютого 2020, 15:43

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції про стягнення компенсації з ПрАТ «Київстар» на користь ТОВ «Юніверс Медіа Корпорейшн» за порушення авторських прав у розмірі 14 500 грн.

Суд дійшов висновку про порушення авторських прав шляхом використання музичного твору «Я живу для тебя» (виконавець – Renata) у форматі мобільного контенту послуги «Ді-Джингл» на Інтернет-сайті, власником якого є ПрАТ «Київстар».

ТОВ “Юніверс Медіа Корпорейшн” звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до ПрАТ “Київстар” про стягнення компенсації за порушенням відповідачем майнових авторських прав позивача шляхом незаконного використання музичного твору, у форматі контенту через послугу “Ді-Джингл” – мелодія замість гудка, на веб-сайті http://465.ua/.

Господарський суд першої інстанції задовольнив позов частково та присудив до стягнення з відповідача 14 500 грн.

Як вбачається із судових рішень, між Штіфель Р.Ю. (як правовласником) та ТОВ “Юніверс Медіа Корпорейшн” (як видавництвом) укладено договір про передачу авторських та суміжних прав, за умовами якого правовласник передає видавництву права на твори, відеокліпи, виконання і фонограми, перелік яких затверджується сторонами у відповідних додатках до договору, а видавництво приймає права і зобов'язується виплачувати правовласнику винагороду (роялті).

Згідно з додатком до вказаного договору Штіфель Р.Ю. передала позивачу права, зокрема на твір “Я живу для тебя” (автор музики, слів та виробник фонограми Р.Квінта; виконавець - Рената Штіфель, творчий псевдонім - Renata).

Отже, на підставі договору про передачу авторських та суміжних прав позивач набув виключні майнові авторські права та суміжні права на музичний твір “Я живу для тебя” та його складові частини.

Між ТОВ “Юніверс Медіа Корпорейшн” та ПрАТ “Київстар”, також, було укладено договір про передачу майнових прав інтелектуальної власності.

Проте, згодом позивач направив відповідачу повідомлення про розірвання договору з відповідачем в односторонньому порядку, отримання якого підтверджується відповідним повідомленням про вручення поштового відправлення.

Пізніше, позивачем було виявлено факт використання музичного твору в форматі мобільного контенту у формі послуги «Ді-Джингл». Представниками ТОВ “Юніверс Медіа Корпорейшн” проведено фіксацію вказаного факту використання на сайті http://465.ua/ музичного твору та складено відповідний акт.

З офіційного сайту відповідача вбачається, що послуга “Ді-Джингл” (сайт http://465.ua/) пропонується мобільним оператором “Київстар”, власником доменного імені http://465.ua/ є ПрАТ “Київстар”.

Позивач направив на адресу відповідача претензію із вимогою припинити дії щодо неправомірного використання музичного твору. Однак, відповідач на претензію відповіді не надав, що в подальшому стало підставою для звернення до суду із відповідним позовом.

 Переглядаючи в апеляційному порядку законність рішення місцевого господарського суду, колегією суддів господарського суду апеляційної інстанції у присутності представників сторін було здійснено дослідження доказів у справі, зокрема наданих відеозаписів та інформації, розміщеної на веб-сайті.

Крім того, з метою встановлення фактичних даних, що мають значення для вирішення спору та роз’яснення питань, що виникли при вирішенні спору і потребують спеціальних знань, у справі було проведено дві судові експертизи.

Висновками повторної судової експертизи підтверджено оригінальність наданого позивачем файлу з фіксацією, а також відсутність в ньому будь-яких змін та монтажу, що підтверджує факт порушення відповідачем майнових авторських прав.

Водночас, доказів наявності дозволу правовласника на використання спірного музичного твору станом на момент здійснення фіксації факту порушення авторських прав відповідачем у судовій справі не надано та матеріли не справи не містять.

За таких обставин, дослідивши матеріали вказаної справи, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для скасування рішення суду першої інстанції.

За результатами розгляду апеляційної скарги, Північний апеляційний господарський суд постановив апеляційну скаргу ПрАТ «Київстар» залишити без задоволення, рішення Господарського суду міста Києва – без змін.

З повним текстом постанови можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/87651786

За повідомленням прес-служби суду