Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора за фактами неодноразового порушення громадського порядку у ТААС під час судового розгляду

18 лютого 2020, 15:28

На засіданні Вищої ради правосуддя 13 лютого 2020 року розглянуто повідомлення суддів Третього апеляційного адміністративного суду Юрко Ірини Володимирівни, Чумака Сергія Юрійовича, Чабаненко Світлани Володимирівни про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Віктор Матвійчук (на фото) поінформував, що у провадженні суддів перебуває справа за апеляційною скаргою Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дніпропетровської області на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 16 липня 2019 року у справі за позовом Ч. до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дніпропетровської області, Ради адвокатів Дніпропетровської області, недержавної некомерційної професійної організації «Національна асоціація адвокатів України», третя особа – адвокатське об’єднання «Всеукраїнська спілка адвокатів», про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії.

Судовий розгляд справи було призначено на 13:00 21 листопада 2019 року. Перед початком судового засідання секретар судового засідання повідомив колегію суддів, що на засідання прибули близько 10 осіб групи підтримки, які бажають бути присутніми в судовому засіданні, проте відмовляються надавати документи, що посвідчують їхні особи, поводяться агресивно, провокуючи конфлікт.

Судом було вжито заходів для забезпечення порядку під час судового засідання. Особам, які бажали бути присутніми, було роз’яснено приписи частини другої статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України щодо надання документів, що посвідчують їхні особи, інакше  їх не може бути допущено до залу судового засідання. До залу судового засідання зайшли учасники процесу, які попередньо надали документи, що посвідчують їхні особи, а інші особи, відмовившись надати документи, відштовхнувши працівників НГУ, увірвалися до залу, почали вигукувати погрози суддям та працівникам НГУ.

У зв’язку із цим судом було прийнято рішення відкласти судове засідання, оскільки порядок в останньому забезпечити було неможливо.

Про цей факт колегією суддів повідомлено Вищу раду правосуддя та Генерального прокурора, подано відповідну заяву до Національної поліції України.

Крім того, судді у повідомленнях наголошують, що судові засідання у справі, які призначались неодноразово, жодного разу не відбулися  через клопотання позивача про їх відкладення, заяви про відводи як всієї колегії суддів, так і головуючого судді Юрко І.В.

9 грудня 2019 року з метою недопущення порушень громадського порядку під час чергового засідання колегією суддів забезпечено посилену охорону силами НГУ.

У цей день ситуація повторилася. 5 осіб, які бажали бути присутніми в судовому засіданні, відмовилися надати документи, що підтверджують їхні особи, поводилися агресивно, провокуючи конфлікт.

Як наголошують судді, секретар судового засідання повідомив, що позивач та його представник – адвокат С. відмовилися заходити до залу судового засідання, посилаючись на відмову суду допустити до залу невідомих осіб, які не надали документів що посвідчують їхні особи. До залу зайшов лише представник відповідача –  Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, невстановлені особи знову почали, застосовуючи силу, прориватися до залу. Завдяки посиленій охороні НГУ невідомі особи не були допущені до залу судового засідання.

Залишаючись за межами залу, невідомі особи неодноразово намагались відштовхнути працівників НГУ, вигукували погрози на адресу суддів та працівників НГУ, знімаючи все на відео. Завдяки працівникам НГУ судом апеляційної інстанції було проведено судове засідання, справу розглянуто з прийняттям рішення.

Судді вважають, що такими діями зазначені вище невідомі особи порушили громадський порядок у приміщенні суду, здійснювали тиск на колегію суддів, намагалися вкотре зірвати проведення судового засідання, застосовуючи фізичну силу та погрози на адресу працівників НГУ.

З огляду на зазначене судді вважають такі дії втручанням у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя, просять вжити відповідних заходів реагування.

Під час проведення перевірки на запит члена Вищої ради правосуддя Прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що 21 грудня 2019 року та 14 січня 2020 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України за фактом втручання в діяльність суддів з метою перешкоджання виконанню ними службових обов’язків.

Здійснення досудових розслідувань у вказаних кримінальних провадженнях доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальних провадженнях, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21 грудня 2019 року за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України та 14 січня 2020 року за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України за фактами втручання в діяльність суддів Третього апеляційного адміністративного суду Юрко Ірини Володимирівни, Чабаненко Світлани Володимирівни, Чумака Сергія Юрійовича.

(Один із прикладів, як 9 грудня 2019 року у Третьому апеляційному адміністративному суді невідомі особи, які відмовилися надавати суду документи, що посвідчують особу, з криками та застосуванням фізичної сили стосовно співробітників Національної гвардії України намагалися потрапити на судове засідання.)

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України