Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виплативши заборгованість за кредитним договором, громадянка змогла тільки через суд зобов’язати банк припинити договір застави автомобіля

14 лютого 2020, 15:58

Виконання зобов’язань перед банком підтверджується й постановою державної виконавчої служби, у якій зазначено, що виконавче провадження з примусового виконання рішення Рівненського міського суду закінчено у зв’язку з погашенням громадянкою заборгованості в повному обсязі.

З позовом до суду про визнання бездіяльності неправомірною та зобов’язання банківської установи звільнити автомобіль з-під застави звернулася громадянка, яка у 2006 році уклала з банком кредитний договір.

Місцевий суд позов задоволив частково, припинивши право застави за договором застави транспортних засобів, укладеним між банком та громадянкою Ш..

Рішення місцевого суду вмотивоване тим, що заставою автомобіля, згідно з договором застави транспортних засобів, були забезпечені зобов’язання громадянки Ш. за кредитним договором, заборгованість за яким сплачена повністю, а отже зобов’язання за ним вважається припиненим, припиненим є і право застави автомобіля належного позивачці Ш..

Банк, не погодившись з рішенням місцевого суду, оскаржив його в апеляційному суді. Підставою для скасування рішення суду першої інстанції, на думку апелянта, є та обставина, що кредит позивачці надавався в іноземній валюті, і позовні вимоги також були заявлені банком про стягнення боргу в доларах США. Позичальник сплатила частину боргу за кредитним договором у національній валюті, що призвело до неповного погашення заборгованості і не є належним виконанням зобов’язань, тому підстави для припинення права застави відсутні.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції, дослідивши матеріали справи на предмет повноти їх встановлення, надання їм судом першої інстанції належної юридичної оцінки, вивчивши доводи апеляційної скарги стосовно дотримання норм матеріального і процесуального права судом першої інстанції, прийшла до висновку, що в її задоволенні слід відмовити, а оскаржуване рішення залишити без змін.

— Виконання позивачкою зобов’язань перед банківською установою, — каже Надія Ковальчук, суддя-спікер Рівненського апеляційного суду, — підтверджене постановою державної виконавчої служби, якою виконавче провадження з примусового виконання рішення місцевого суду від 2011 року у справі закінчено у зв’язку з погашенням громадянкою Ш. заборгованості в повному обсязі. Вказаним рішенням суду було стягнуто з позивачки заборгованість за договором, у якому кредитні зобов’язання забезпечувались заставою автомобіля. Відхилив суд апеляційної інстанції доводи апеляційної скарги й про те, що позивачем не погашено суму різниці між курсами валют, оскільки кредит надавався в доларах США, частину якого вона сплатила в національній валюті, тому що рішенням суду першої інстанції заборгованість стягнуто саме в гривнях України. З огляду на це, апеляційний суд прийшов до переконання про те, що зобов’язання позивачки за кредитним договором, забезпечені заставою автомобіля, повністю виконанні та вважаються припиненими, то припиненим є і право застави автомобіля, що належить позивачу.

За повідомленням прес-служби суду