Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оспорювання батьківства особою, яка записана батьком дитини,- роз'яснення суду

06 лютого 2020, 15:10

Біляївський районний суд Одеської області задовольнив  позов громадянина Б. про виключення відомостей щодо нього, як батька, з актового запису про народження дитини.

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив виключити відомості про нього як батька з актового запису про народження дитини, мотивуючи тим, що він знаходиться в зареєстрованому шлюбі з відповідачкою та у зв’язку з постійними сварками та непорозуміннями в квітні 2017 року він припинив з нею шлюбні відносини та ведення спільного господарства. Однак в січні  2017 року у них народився син, і його (позивача) було записано батьком дитини. Після фактичного припинення шлюбних стосунків з відповідачкою, він неодноразово дізнавався від знайомих, що у період ймовірного зачаття дитини відповідачка зустрічалася з іншими чоловіками. Крім того, в той час він працював на будівництві в іншому місті та по три дні не знаходився вдома, а тому у нього є сумніви щодо батьківства по відношенню до народженої відповідачкою дитини.

Сама ж відповідачка в судовому засіданні по суті позовних вимог нічого не пояснила, лише заперечувала проти позовних вимог.

Згідно частин 1, 2 статті 136 Сімейного кодексу України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

Відповідно до висновків експертів про біологічне батьківство наданого «medical genomics» КУ Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи позивач не є біологічним батьком дитини, народженої відповідачкою.

Як роз’яснено в пункті 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року, предметом доказування в справах про оспорювання батьківства є відсутність кровного споріднення між особою записаною батьком і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Оскільки в судовому засіданні доведено відсутність кровного споріднення між позивачем та сином відповідачки, а тому суду ухвалив виключити запис про позивача, як батька, з актового запису про народження дитини.

Важливо: відповідно до статті 136 Сімейного кодексу України: оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Які докази враховуються судом при розгляді справи: відповідно до статті 76 Цивільно процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

1) письмовими, речовими і електронними доказами;

2) висновками експертів;

3) показаннями свідків.

За повідомленням прес-служби суду