Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нардеп виснув до судді вимогу пояснити йому та заявнику суворість покарання, суддя звернулась до ВРП

27 січня 2020, 17:44

Суддя Хмельницького апеляційного суду Кулеша Лариса Михайлівна вважає дії народного депутата України втручанням в її діяльність як судді під час апеляційного розгляду кримінального провадження за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною третьою статті 135 (залишення в небезпеці), частиною першою статті 297 Кримінального кодексу України (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого).

Суддя повідомила, що народний депутат України звернулася з депутатським зверненням від 13 січня 2020 року до апеляційного суду та прокуратури Хмельницької області, пославшись на апеляційну скаргу адвоката в інтересах обвинуваченої.

Як вважає Кулеша Л.М., у зверненні депутат дала свою оцінку рішенню суду першої інстанції, зокрема вказано: «Варто зазначити, що судом першої інстанції справа розглянута поверхнево, не в повному обсязі, зокрема не враховано масив характеризуючих матеріалів, не дослідження яких і призвело до занадто суворого покарання». Також висловлено прохання поінформувати в передбачені законодавством терміни про результати розгляду та вжиті заходи.

Подібне звернення народного депутата України суддя розцінює як тиск з метою «спонукати до бажаної поведінки», маніпулювати судовим процесом, що на її думку порушує гарантії незалежності суддів та підриває авторитет правосуддя та просить розглянути вказане повідомлення та вжити відповідних заходів для забезпечення дотримання народним депутатом принципу незалежності суддів.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України