Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав спростувати недостовірну інформацію, поширену на телеканалі ЕСПРЕСО щодо туроператора Join UP

21 січня 2020, 10:59

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції, яким було задоволено позов ТОВ «Джоін ап!» про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації про товариство, поширену в ефірі телеканалу «Еспресо».

 

На розгляді Північного апеляційного господарського суду перебувала справа за позовом ТОВ «Джоін ап!» до ТОВ «Голдберрі» про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

В ефірі телеканалу «Еспресо» в телепрограмі «Шустрова Live» 8 січня 2019 та на сайті за посиланням: https://espreso.tv/video/263275, власником якого є ТОВ «Голдберрі», щодо ТОВ «Джоін ап!» було поширено таку інформацію:

- "Фактично на ринку туристичних послуг відбувається справжнє відкрите шахрайство";

- "Її борг перед єгипетською компанією Flash tour досягнув більше двох з половиною мільйонів доларів. ... Подейкують туроператор банально підробив документи. Через такі махінації в Єгипті навіть призупинили роботу двох фірм-партнерів ДЖОІН АПу, які займались розселенням туристів з України. Водночас, минулого року суд зобов’язав ДЖОІН АП виплатити три мільйони шістсот тисяч доларів Компанії Royal Park, котра раніше співпрацювала з безвідповідальним туроператором в Об’єднаних Арабських Еміратах. Ще однією жертвою ДЖОІН АПу стала індійська Компанія Concord, якій він заборгував близько трьохсот тисяч доларів".

Господарський суд міста Києва своїм рішенням частково задовольнив позов туроператора, інформацію щодо боргу компанії та зупинення роботи партнерів визнав недостовірною і такою, що порушує права товариства на недоторканість ділової репутації. Своїм рішенням суд, також, зобов’язав відповідача спростувати розповсюджену недостовірну інформацію в ефірі телеканалу «Еспресо» під час транслювання телепередачі «Шустрова Live».

Під час перегляду справи в апеляційному провадженні, суд детально дослідив поширену відповідачем інформацію та дійшов таких висновків.

Перше висловлювання щодо боргу перед єгипетською компанією Flash tour є твердженням, що містить фактичні дані про наявну в позивача заборгованість станом на дату поширення інформації. При цьому, рішенням господарського суду, залишеним без змін судами вищих інстанції, відмовлено повністю у задоволенні позову Акціонерної компанії Flash tour до Дочірнього підприємства «А.Е.Т. Джоін Ап!» про стягнення заборгованості за надані послуги в сумі 4216364,73 доларів США.

Крім того, відеосюжет не містить посилань на будь-які інформаційні джерела.

Щодо другого речення «Подейкують туроператор банально підробив документи», суд вказав на висловлення суб’єктивних суджень інших осіб, яке не є твердженням, що містить фактичні дані, істинність яких можна перевірити.

Наступна фраза відповідача: «Через такі махінації в Єгипті навіть призупинили роботу двох фірм-партнерів Джоін Апу, які займались розселенням туристів з України» є твердженням та висловом у стверджувальній формі, оскільки відповідач констатує наявність в діях позивача ознак злочину, які призвели до призупинення роботи партнерів ТОВ «Джоін Ап!». Проте, докази притягнення посадових осіб чи працівників туроператора до кримінальної відповідальності за підроблення документів в матеріалах справи відсутні, як і докази призупинення діяльності будь-яких партнерів позивача, які займалися розселенням туристів з України в Єгипті.   

Стосовно висловлювання відповідача щодо заборгованості туроператора перед Компанією Royal Park, суд вказує, що вона, також, містить фактичні дані, достовірність яких може бути перевірена та спростована, отже є фактичним твердженням. Відповідачем не надано жодних судових рішень, які б підтверджували зазначені обставини. Натомість, у справі наявні докази, а саме відповідні судові рішення про відмову в стягненні коштів з Джоін на користь ТОВ «Роял Парк Туризм Сервісез» (Royal Park Services L.L.C).

Поширена відповідачем у відеосюжеті інформація: «Ще однією жертвою ДЖОІН АПу стала індійська Компанія Concord, якій він заборгував близько трьохсот тисяч доларів», як вказує суд апеляційної інстанції, є фактичним твердженням щодо наявності у ТОВ «Джоін Ап!» невиконаних грошових зобов’язань перед іноземною юридичною особою. Водночас, відповідачем жодних належних, допустимих та достовірних доказів на підтвердження вказаної інформації, до матеріалів справи не надано.   

У своїй постанові господарський суд апеляційної інстанції, також, звернув увагу на те, що у вказаному відеосюжеті відсутні посилання на інші публікації, час та ресурс їх оприлюднення, а подання інформації у формі дайджесту не нівелює обов’язку відповідача перевірити її актуальність на момент відтворення.   

За результатами апеляційного перегляду судом встановлено сукупність усіх обставин юридичного складу правопорушення щодо поширення відповідачем під час транслювання відеосюжету за назвою "Програма Шустрова Live|8 січня|Дайджест" з розміщенням його на веб-сайті https://espreso.tv/video/263275 недостовірної інформації, яка стосується позивача та порушує особисті немайнові права останнього.

Отже, колегія суддів апеляційного господарського суду погодилась з висновками суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення позовних вимоги про визнання недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права ТОВ "ДЖОІН АП!" на недоторканість ділової репутації інформацію, яку поширено відповідачем в телепрограмі "Шустрова Live" 08.01.2019 в ефірі телеканалу "Еспресо" та на сайті за посиланням https://espreso.tv/video/263275: "Її борг перед єгипетською компанією Flash tour досягнув більше двох з половиною мільйонів доларів. …. Через такі махінації в Єгипті навіть призупинили роботу двох фірм-партнерів ДЖОІН АПу, які займались розселенням туристів з України. Водночас, минулого року суд зобов’язав ДЖОІН АП виплатити три мільйони шістсот тисяч доларів Компанії Royal Park, котра раніше співпрацювала з безвідповідальним туроператором в Об’єднаних Арабських Еміратах. Ще однією жертвою ДЖОІН АПу стала індійська Компанія Concord, якій він заборгував близько трьохсот тисяч доларів".

Колегія суддів Північного апеляційного господарського суду постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення Господарського суду міста Києва залишити без змін.

З повним текстом постанови можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи № 910/3670/19

За повідомленням прес-служби суду