Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП невідкладно розгляне повідомлення суддів Нікопольського міськрайонного суду про можливе здійснення терористичного акту в приміщенні суду

03 грудня 2019, 10:09

Судді Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області Клименко Ірина Вячеславівна, Кобеляцька-Шаховал Інна Олександрівна, Багрова Анжеліка Геннадіївна, Рибакова Валерія Віталіївна, Рунчева Олена Вікторівна, Борисова Наталія Анатоліївна та Чуприна Андрій Петрович повідомили, що згідно з інформацією правоохоронних органів на гарячу лінію від невідомої особи 30 листопада 2019 року надійшло повідомлення про запланований на 4 грудня 2019 року терористичний акт у приміщенні Нікопольського міськрайонного суду з посиланням на розгляд судом кримінальної справи за обвинуваченням за частиною першою статті 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), пунктами 1, 12 частини другої статті 115 (умисне вбивство двох або більше осіб, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Судді нагадують, що у приміщенні Нікопольського міськрайонного суду після оголошення перерви в судовому засіданні у цій самій справі 30 листопада 2017 року стався вибух, вважають, що відбуваються повторні спроби вчинити дії,  небезпечні для життя та здоров’я не тільки суддів, працівників суду, а й інших людей, які відвідують суд. Зазначені дії можуть спричинити пошкодження майна або завдати інших тяжких наслідків з метою порушення громадської безпеки та залякування.

 Судді вважають, що такі дії невідомих осіб є перешкоджанням здійсненню правосуддя на визначених законом засадах, тиском на суддів шляхом погроз та протиправним впливом.

Як зазначено у повідомленні, 30 листопада 2017 року після вибуху у приміщенні Нікопольського міськрайонного суду після оголошення перерви в судовому засіданні мали місце спроби перешкодити здійсненню правосуддя на визначених законом засадах, тиск на суддів шляхом погроз суддям та членам їхніх сімей, пошкодження їхнього майна та іншого протиправного впливу, в тому числі через соціальні мережі. За зазначеними вище фактами та на підставі колективного звернення суддів 8 грудня 2017 року Нікопольською місцевою прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною першою статті 377 КК України (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, а також щодо їх близьких родичів у звязку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя). Однак судді зазначають, що жодних відомостей про рух зазначеного кримінального провадження вони наразі не отримали.

«Факти погроз та намагання вчинити розправу над суддями суду та їх близькими родичами набули системного та відвертого характеру як під час розгляду суддями справ, так і за наслідками їх розгляду», – наголошено у зверненні.    

Судді вважають, що такі діяння та погрози становлять небезпеку для життя та здоров’я невизначеної кількості людей, пов’язані з їхньою професійною діяльністю та містять склад злочинів, за які передбачена кримінальна відповідальність.

Вказано, що з відповідним повідомленням судді звернулися до Нікопольського ВП ГУ НП в Дніпропетровській області.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

3 грудня 2019 року Вища рада правосуддя невідкладно розгляне вказане повідомлення та ухвалить відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України