Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд роз'яснив, що охоплюється поняттям «льотний склад»

21 листопада 2019, 14:45

Посада фельдшера-рятувальника рятувальної парашутно-десантної групи належить до посад льотного складу, отже, військовослужбовець, який проходить військову службу на цій посаді, має право на надбавку за особливості проходження служби.

Такого висновку дійшла колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, переглянувши у касаційному порядку справу за позовом військовослужбовця до Військової частини, яка не нарахувала з 1 квітня 2018 року та не виплатила позивачу як особі льотного складу надбавки і премію згідно з розпорядженням Міністра оборони України від 10 квітня 2018 року № 207/у/2 та наказом Міністра оборони України від 25 квітня 2018 року № 207/у/3.

Відповідач вказав, що позивач може належати до льотного складу салону (пасажирського), і тільки під час виконання пошуково-рятувальних робіт, а не до льотного складу екіпажу кабіни. Крім цього, від моменту початку чергування до теперішнього часу вертольоти, які здійснюють чергування в системі пошуково-рятувального забезпечення, не виконали жодного польоту за прямим призначенням. Тому обов’язки фельдшера-рятувальника позивач виконував тільки в системі чергування «на землі», а не в польоті, що, на думку відповідача, не є виконанням польоту.

Суди попередніх інстанцій встановили, що позивач проходить службу в Збройних Силах України на посаді фельдшера-рятувальника рятувальної парашутно-десантної групи військової частини. Рішенням міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій позивачу надано статус учасника бойових дій на підставі довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції. Позивача допущено до виконання польотів на вертольотах Мі-8, Мі-24, Мі-2 всіх модифікацій у складі штатних екіпажів як авіаційного рятувальника. Він підтвердив класну кваліфікацію «Авіаційний рятувальник 1 класу».

Верховний Суд звернув увагу, що поняттям «льотний склад» охоплюється як льотний склад льотного екіпажу повітряного судна, так і льотний склад екіпажу салону (пасажирського, вантажного) повітряного судна.

Отже, посада фельдшера-рятувальника рятувальної парашутно-десантної групи в силу вимог ст. 57 Повітряного кодексу України, наказу Міністерства оборони України від 5 лютого 2018 року № 40, Інструкції про класифікацію авіаційного персоналу державної авіації України, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 5 січня 2015 року № 3, належить до посад льотного складу.

Наказом Міністра оборони України від 25 квітня 2018 року № 207/у/3 визначено виплачувати з 1 квітня 2018 року військовослужбовцям, які проходять військову службу на посадах льотного складу, надбавку за особливості проходження служби в розмірі 100 % посадового окладу з урахуванням окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років; премію в розмірі 10 % посадового окладу.

Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій, що позивач є військовослужбовцем, який проходить військову службу на посаді фельдшера-рятувальника рятувальної парашутно-десантної групи, яка належить до посад льотного складу, тому має право на надбавку за особливості проходження служби відповідно до цього Наказу.

З повним текстом постанови  КАС ВС від 25 жовтня 2019 року у справі № 1.380.2019.000894 (адміністративне провадження № К/9901/18698/19) можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/85206693.

За повідомленням прес-служби суду