Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Служби судової охорони: Вищий антикорупційний суд перейде під нашу охорону до кінця листопада цього року

13 листопада 2019, 10:47

Сьогодні, 7 листопада, у Києві відбулася робоча зустріч керівництва Вищого антикорупційного суду та Служби судової охорони з групою експертів Служби маршалів США.

Зустріч мала на меті ознайомити американських фахівців з організацією системи охорони будівлі Вищого антикорупційного суду та забезпеченням громадської безпеки під час судових процесів.

 Як зазначила на зустрічі Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич, за два місяці з моменту початку роботи цією судовою установою вже розглянуто низку резонансних справ.

- Фактично кожна справа, яка розглядається у Вищому антикорупційному суді, є резонансною і викликає велику зацікавленість у суспільства. Тому забезпечення належної безпеки проведення судових процесів для нас актуальне, і великі надії на вирішення цього питання ми покладаємо на Службу судової охорони, - повідомила Олена Танасевич.

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар натомість зазначив, що питання організації охорони й безпеки Вищого антикорупційного суду вже детально вивчені та проаналізовані, зроблені відповідні розрахунки сил і засобів.      

- Вищий антикорупційний суд перейде під нашу охорону до кінця листопада цього року, - повідомив Валерій Бондар.

Водночас проблемним залишається питання надання особистої фізичної охорони усім тридцяти восьми суддям Вищого антикорупційного суду. Адже відповідно до Закону України “Про Вищий антикорупційний суд” суддям цієї установи (а в разі потреби - і членам їхніх сімей), надається цілодобова охорона, а також  здійснюється цілодобова охорона житла судді, його майна.

Обговорюючи це питання, маршали судової охорони США Джон Сігрівс та Ернесто Гонзалез висловили готовність підготувати пропозиції щодо надання фізичної безпеки суддям Вищого антикорупційного суду лише у разі реальної загрози їм або членам його сім’ї. Цю ідею підтримали Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич та керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко. Таким чином учасники зустрічі дійшли спільного висновку про необхідність внесення змін до чинного законодавства, зокрема конкретизації умов надання та зняття з судді Вищого антикорупційного суду цілодобової фізичної охорони.     

Також під час зустрічі Джон Сігрівс та Ернесто Гонзалез ознайомили українську сторону із власним досвідом забезпечення охорони й безпеки американських судів і суддів та  надали практичні рекомендації стосовно організації охоронних заходів будівель Вищого антикорупційного суду.    

За повідомленням прес-служби ССО