Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з нотаріуса 100 000 гривень моральної шкоди за посвідчення довіреності, на підставі якої шахраями була продана квартира

01 листопада 2019, 13:56

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя стягнув з нотаріуса 100 000 гривень моральної шкоди за посвідчення довіреності, на підставі якої шахраями була продана квартира позивача, - повідомляє прес-служба суду. 

Тривалі судові процеси завершилися вироком Ленінського районного суду міста Запоріжжя (справа №334/2265/14к) та рішенням цього суду, яким було повернуто квартиру власнику та визнано довіреність недійсною.

Позивачка звернулась до Жовтневого районного суду міста Запоріжжя з позовом, в якому зазначила, що 23.04.2010 громадянином Г. у приміщенні нотаріальної контори приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу шляхом обману було вмовлено її підписати довіреність, згідно з якою позивачка уповноважувала громадянина К. розпоряджатися (продавати, обмінювати, здавати в оренду тощо) належною їй єдиною квартирою. Пізніше на підставі вказаної довіреності 11.05.2010 громадяник К. уклав договір купівлі- продажу квартири з громадянином М., а вже через місяць, тобто 11.06.2010, громадянин М. уклав договір купівлі-продажу вказаної квартири з громадянином П. Внаслідок таких неправомірних дій позивачка позбулася власності єдиної квартири.

За результатами вказаного кримінального провадження, в діях приватного нотаріуса Запорізького міського округу не було виявлено ознак злочинів відповідно до Кримінального кодексу України, однак дії приватного нотаріуса з огляду на вимоги Цивільного кодексу України вважаються неправомірними і призвели до втрати позивачкою квартири.

Рішенням Ленінського районного суду міста Запоріжжя у справі №334/9037/14- ц визнано недійсною довіреність, посвідчену приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу, визнано недійсним договір купівлі-продажу квартири; витребувано з володіння спірну квартиру на користь позивачки; визнано право приватної власності на вказану квартиру за первинним її власником.

При ухваленні рішення Жовтневим районним судом міста Запоріжжя були оцінені надані сторонами належні та допустимі докази, враховуючи преюдиціальне значення рішення Ленінського районного суду міста Запоріжжя у справі №334/9037/14- ц та вирок Ленінського районного суду міста Запоріжжя у справі №334/2265/14к, а також, що позивачка є інвалідом III групи, не працює та живе на мінімальну пенсію. Позбавившись насильницьким шляхом своєї єдиної квартири, яка дісталась їй в спадщину від бабусі та дідуся, вона фактично стала безхатченком та протягом майже 7 років відстоювала свої права.

Оскільки заробити кошти на помешкання вона б не змогла, тому її хвилювання з цього приводу можливо співвіднести із вартістю житла, яке вона втратила. Взявши до уваги усі обставини суд, дійшов висновку про те, що при оформленні доручення від імені позивача, відповідачем - нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу було допущено порушення наведених вимог законодавства України про нотаріат, оскільки нотаріус прийняв для вчинення нотаріальних дій неналежний документ, не пересвідчився в однаковому розумінні значення сторонами умов правочину, його правових наслідків, відсутності стороннього впливу на волевиявлення позивачки, внаслідок чого неправомірно посвідчив відповідну довіреність.

Наслідком недбалого ставлення нотаріуса до своєї роботи є задоволення позову про стягнення великої суми моральної шкоди на користь позивача.
Запорізький апеляційний суд залишив рішення першої інстанції у справі № 331/2686/15-ц без змін. 

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України