Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законом передбачена можливість подання заяви законним представником пенсіонера до органу, що призначає пенсії

29 жовтня 2019, 15:49

Такого висновку дійшов Закарпатський окружний адміністративний суд у справі, де визнав протиправною відмову та зобов’язав Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області провести перерахунок пенсії особі з інвалідністю II групи з дитинства.

Приводом для звернення до суду позивачки стала відмова Пенсійного фонду у перерахунку пенсії у зв'язку з тим, що відповідна заява подана довіреною особою, а не особисто, та відсутня трудова книжка або інший документ, що підтверджує період роботи.

Суд встановив, що довіреною особою позивачки, яка приносила заяву до Пенсійного фонду,  є її матір, яка діяла  на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

Суд зауважив, що  Порядок  подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачає  подання заяви пенсіонером особисто або його законним представником до органу, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувача пенсії. Водночас останні не позбавлені можливості надіслати заяви та належні документи поштою.

Щодо відсутності трудової книжки, як підстави відмови у перерахунку пенсії, суд зазначив, що у відповідності  до п. З Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній за відсутності трудової книжки приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Суд встановив, що такі відомості  у відповідача є.

За таких обставин суд вирішив, що у відповідача є необхідні підстави для здійснення перерахунку пенсії позивачці у зв'язку із збільшенням трудового стажу. а позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

 

За повідомленням прес-служби суду