Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Понад 7 років позбавлення волі за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілого, - ухвалено вирок суду

28 жовтня 2019, 18:15

28 жовтня  2019 року Скадовський районний суд Херсонської області ухвалив вирок стосовно обвинуваченого  за частиною другою статті 121  Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) та призначив покарання у виді 7 років 7 місяців позбавлення волі.

Громадянин М. обвинувачувався у тому, що 30.09.2018 близько 22.00 год., знаходячись в приміщенні житлового будинку по вулиці Софіївська у місті Скадовськ  Херсонської області  на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків до потерпілого, наніс останньому декілька ударів руками та ногами в область голови і кінцівок, спричинивши цим тілесні ушкодження у вигляді крововиливів в м’які покриви голови, синця та садна на обличчі та шиї, плечі та стегнах які відносяться до легких тілесних ушкоджень, а також наніс декілька ударів ногами в область тулуба спричинивши цим тілесні ушкодження у вигляді синців на грудній клітині, закритих переломів 5-8 ребер з крововиливами в м’які тканини, розриву селезінки, крововиливу в черевну порожнину (2600 мл), які відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечні для життя, та мають прямий причинний зв’язок з настанням 03.10.2018 смерті потерпілого.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав. Пояснив, що не наносив тілесних ушкоджень потерпілому, які стали причиною його смерті. Стверджував, що злочин вчинили інші особи. Вважав, що його обмовляють та просив суд виправдати його.

Незважаючи на заперечення вини обвинуваченим вина у вчиненні інкримінованого йому злочину доводиться зібраними по кримінальному провадженню та дослідженими в судовому засіданні доказами у їх взаємозв’язку, а зокрема показами потерпілого (брата померлого) та свідків у судовому засіданні, які говорили, що до своєї смерті потерпілий казав, що його побив чоловік великої тіло будови. Покази свідків та потерпілого узгоджуються з іншими доказами по справі, такими як дані експертиз, слідчого експерименту та наявності на кросівках обвинуваченого слідів крові, походження якої він не зміг пояснити і яка за висновком експерта, може походити від потерпілого.

«Таким чином, суд розцінює версію сторони захисту щодо нанесення померлому тілесних ушкоджень іншими особами, як намагання уникнути кримінальної відповідальності за вчинений злочин», - зазначено у вироку суду.

При призначенні покарання обвинуваченому суд враховував характер та ступінь тяжкості скоєного злочину, який відноситься до тяжких злочинів проти життя та здоров’я особи, що є однією з найвищих соціальних цінностей, способу його вчинення, наслідків вчиненого злочину, мотив вчинення злочину. Також суд врахував  позицію потерпілого, особу обвинуваченого, який за місцем проживання характеризується посередньо, вважається таким, що не має судимості, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, перебуває на обліку у лікаря нарколога з відповідним діагнозом, на обліку у лікаря психіатра не перебуває, його вік, те, що він працює, а також відсутність обставин, які б пом’якшували чи обтяжували покарання обвинуваченому.

Наразі вирок не набрав чинності, на нього може бути подана апеляція до Херсонського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення.

З текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 663/3587/18.

 

За повідомленням прес-служби суду