Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У грудні 2019 року Комітет Міністрів Ради Європи розгляне питання української судової реформи

25 жовтня 2019, 09:12

Про це повідомив представник Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи Павло Пушкар під час круглого столу «Діяльність Вищої ради правосуддя: забезпечення судової незалежності та підзвітності суддів», який відбувся 23 жовтня 2019 року у Києві.

23 жовтня 2019 року у столиці за участю представників Вищої ради правосуддя та Проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» відбувся круглий стіл «Діяльність Вищої ради правосуддя: забезпечення судової незалежності та підзвітності суддів».

Під час заходу відбулася експертна дискусія щодо актуальних  питань підготовки чергової щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів. Учасники круглого столу проаналізували ключові рішення Європейського  суду з прав людини щодо незалежності та неупередженості судової влади в контексті стандартів Ради Європи. Окремо увагу було приділено прогресу України у виконанні групи рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) «Куликов та інші проти України» та «Денісов проти України». Під час заходу дискусія точилась навколо питань забезпечення незалежності суддів у контексті доброчесної поведінки суддів та уникнення незаконного впливу на їхню діяльність.

Відкриваючи захід, Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко наголосив, що Рада є незалежним конституційним колегіальним органом, до повноважень якого Конституцією України віднесено багато питань суддівського врядування,  одним із найважливіших з-поміж яких є забезпечення незалежності судів і суддів.

А.Овсієнко нагадав, що Вищу раду правосуддя було сформовано з урахуванням європейських традицій і стандартів, в основі яких лежить принцип, що більшість у складі органу судової влади становлять судді, обрані суддями. Голова ВРП повідомив, що Рада динамічно оновлюється, одне з останніх суттєвих оновлень складу відбулося 30 квітня цього року. Попри це склад ВРП до кінця не сформовано. «Не заповнені на сьогодні ще чотири вакансії. Верховна Рада України, Президент України, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ можуть доповнити Вищу раду правосуддя своїми представниками», – сказав Андрій Овсієнко.

Голова Вищої ради правосуддя закликав активну частину спільноти, адвокатів і правозахисників долучитися до підготовки Третьої щорічної доповіді про стан  незалежності суддів в Україні, підготовка якої наразі триває у ВРП. За словами Голови ВРП, доповідь є дієвим інструментом захисту суддівської незалежності і висвітлює головні проблемні питання, які є «визначальним показником ступеня втручання у діяльність суддів і судів, показником того, наскільки піддається спробам посягання незалежність суддів» в Україні.

За словами Павла Пушкаря, для Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи, а  також Комітету міністрів Ради Європи, який здійснює нагляд за  процесом виконання рішень ЄСПЛ, важливими є не лише позиція уряду України стосовно виконання рішень, а й аналіз фактичної ситуації, яка склалася у судовій системі  країни у конкретний момент, коли Комітет Міністрів Ради Європи реалізує свій обов’язок з нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ.

Павло Пушкар повідомив, що Щорічна доповідь Вищої ради правосуддя про стан незалежності суддів в Україні за 2018 рік стала підґрунтям для оцінки Комітетом Міністрів Ради Європи прогресу у виконанні рішень «Олександр Волков проти України», «Денісова проти України», «Куликов та інші проти України» у вересні 2019 року.

П.Пушкар наголосив, що з огляду на прийняття Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (законопроект № 1008) Комітет Міністрів Ради Європи розгляне питання української судової реформи у вересні 2019 року у контексті нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ у цій групі справ.

«Доповідь Вищої ради правосуддя є публічним документом, до якого Комітет Міністрів Ради Європи звертатиметься при оцінці стану виконання цієї групи справ з точки зору дотримання принципів суддівської незалежності», – сказав Павло Пушкар.

Також Комітет Міністрів Ради Європи приділив увагу аналізу проблемних питань застосування статті 375 Кримінального кодексу України у контексті гарантій незалежності суду та судді, викладеному у доповіді за 2018 рік.

Участь у заході також взяли секретар Постійної комісії Вищої ради правосуддя з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні, член ВРП Олексій Маловацький, секретар Третьої Дисциплінарної палати Лариса Швецова, член Першої Дисциплінарної палати Світлана Шелест, суддя Конституційного Суду Литви, міжнародний експерт проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» Дануте Йочієне, національний експерт проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» Роман Куйбіда, представники секретаріату Вищої ради правосуддя, національні експерти Проекту.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

Прес-центр судової влади України