Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вказав на необхідну відстань від АЗС до житлових будинків

22 жовтня 2019, 17:26

7 жовтня 2019 року Південно-західний апеляційний господарський суд підтвердив правильність рішення Господарського суду Миколаївської області від 12 червня 2019 року у справі № 915/47/17 про визнання недійсним рішення Миколаївської міської ради, залишивши рішення суду першої інстанції без змін та залишивши без задоволення апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ОВЕРТІ».

Товариство з обмеженою відповідальністю «ОВЕРТІ» звернулось до Господарського суду Миколаївської області з позовними вимогами до Миколаївської міської ради про визнання недійсним рішення Миколаївської міської ради, яке стосувалось розірвання договору оренди землі та скасування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки в Заводському районі м. Миколаєва.

Позивач, зокрема, просив визнати недійсним рішення Миколаївської міської ради, посилаючись на відсутність підстави для розірвання договору оренди землі, оскільки він як орендар використовує земельну ділянку в повній відповідності до екологічних вимог на підставі отриманих в належному порядку дозволу та сертифікату.

За результатами нового розгляду справи, 12 червня 2019 року Господарський суд Миколаївської області в задоволенні позову відмовив. Судове рішення, зокрема, було мотивоване тим, що розміщення автозаправних станцій з огляду на положення Земельного кодексу України, може здійснюватися лише на землях з цільовим призначення – «землі автомобільного транспорту». Особливості побудованих Товариством з обмеженою відповідальністю «ОВЕРТІ» об’єктів та специфічність послуг, які надаються з їх допомогою позивачем на орендованій земельній ділянці, потребують застосування земельного законодавства, відмінного від того, що регулює сферу використання земель житлової та громадської забудови.

Не погодившись із зазначеним рішенням суду, позивач звернувся до Південно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просив рішення Господарського суду Миколаївської області від      12 червня 2019 року у справі №915/47/17 скасувати повністю та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити повністю й визнати недійсними певні пункти відповідного рішення Миколаївської міської ради.

Дослідивши матеріали справи, зміст доводів апеляційної скарги та відзиву на неї, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів суду апеляційної інстанції дійшла висновків, що розміщення автозаправних станцій може здійснюватися лише на землях з цільовим призначення – «землі автомобільного транспорту».

Відповідно до вимог Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам. Колегія суддів погодилась з висновком місцевого господарського суду, що ТОВ «ОВЕРТІ», розмістивши на землях іншого призначення, що межують з територією громадської забудови, автозаправну станцію та газозаправний пункт, не дотримало вимог щодо цільового використання орендованої земельної ділянки. При цьому, відбулась не зміна переліку об’єктів будівництва, визначених у Договорі оренди, на що посилався позивач, а будівництво об’єкту, який не може бути віднесений до «інших будівель громадської забудови» в силу його віднесення до об’єктів, які законодавець у статті 71 Земельного кодексу України вважає за можливе розміщувати на землях автомобільного транспорту.

Крім того, проаналізувавши обставини судового спору, апеляційний суд дійшов висновку про те, що розташування автозаправної станції та автомобільного газозаправного пункту з недотриманням установлених розривів та відстаней від багатоквартирного будинку є порушенням державних будівельних норм.

Отже, суд апеляційної інстанції, враховуючи, що доводи і вимоги апеляційної скарги не підтверджують наявність обставин, які згідно з вимогами Господарського процесуального кодексу України визначені як підстави для зміни чи скасування оскаржуваного судового рішення, рішення Господарського суду Миколаївської області від 12 червня 2019 року у справі № 915/47/17 залишив без змін.

Фото-https://kp.ua/

За повідомленням прес-служби суду