Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право внутрішньо переміщеної особи на виплату пенсійної заборгованості

18 жовтня 2019, 15:34

Закарпатський окружний адміністративний суд виніс рішення, яким визнав   дії     Мукачівського об'єднаного   управління   Пенсійного   фонду     України   в Закарпатській області щодо невиплати пенсії позивачці за період  травень - серпень 2018 року  протиправними та зобов'язав виплатити пенсію за вказаний період

Суд встановив, що виплата пенсії громадянці Пенсійним фондом була припинена  на підставі відомостей  з системи Аркан  про перетин нею  кордону та відсутність на підконтрольній території понад 60 днів до з’ясування  обставин фактичного проживання з травня 2018 року. На підставі заяви позивачки від 08.08.2018 року  після  підтвердженням фактичного місця проживання виплату пенсії відновлено, однак повідомлено їй, що оплата за період травень – серпень 2018 року  обліковується окремо та буде виплачуватися в окремому порядку.

Оскільки на сьогодні окремого порядку щодо виплати доплат за минулий період немає,  пенсіонерка не отримала грошей, а тому вважає такі дії незаконними  та такими, що  порушують її право на пенсійне забезпечення.

Суд зазначив,  що нормативно-правовим актом, яким визначено здійснення пенсійних виплат за загальнообов`язковим державним пенсійним страхуванням є Закон України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Інші нормативно-правові акти у цій сфері правовідносин можуть застосовуватися виключно за умови, якщо вони не суперечать цьому Закону.

Суд вважає, що посилання відповідача на відсутність встановленого порядку виплати пенсії за минулий час не може позбавляти права пенсіонера на отримання соціальної виплати за відсутності інших встановлених на те підстав.

Суд також зауважив, що статус внутрішньо переміщеної особи надає особі спеціальні, додаткові права, не звужуючи, між тим, обсяг конституційних прав та свобод особи .

З огляду на зазначене суд дійшов висновку, що  бездіяльність відповідача  щодо невиплати громадянці  заборгованості з пенсії за період травень - серпень 2018 року є протиправною.

 

За повідомленням прес-служби суду