Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд задовольнив позов дитини до своїх батьків

07 жовтня 2019, 13:32

Сімейний  кодекс України передбачає право дитини, яка  досягла 14 років, безпосередньо звернутись до суду за захистом свого права або інтересу.

Користуючись таким правом, 14 - річний житель м.Тростянець, батьки якого розлучились і який проживав останні роки постійно з бабусею, звернувся до Тростянецького районного суду Сумської області  з позовом, в якому  просив стягнути з обох батьків на свою користь аліменти.

Зокрема, дитина просила суд стягнути на свою користь аліменти з матері у мінімальному розмірі визначеному законом (50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), а також просив припинити перерахування аліментів, вже стягнутих у 2007 році рішенням суду з батька, які сплачувались матері на утримання дитини. Хлопець просив суд стягувати аліменти з батька  безпосередньо на його користь, оскільки вважав, що мати неналежно, не в його інтересах ними розпоряджається.

У період розгляду судом справи хлопець досяг 15 років, закінчив 9 класів школи, вступив до училища у м.Харкові, де і проживає наразі у гуртожитку. 

Суд, всебічно розглянувши справу, заслухавши пояснення всіх учасників справи (дитини, матері, батька, бабусі), свідків, дослідивши всі подані сторонами докази, 1 жовтня 2019 року ухвалив рішення, яким позов задовольнив повністю.

При вирішенні справи суд керувався положеннями статті 179 Сімейного кодексу України, яка передбачає, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання. Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

З рішенням суду, яке набере законної сили через 30 днів, можна буде ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень, справа №  588/674/19.

 

За повідомленням прес-служби суду