Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальна відповідальність неповнолітніх, - роз'яснює Зарічний районний суд міста Сум

02 жовтня 2019, 17:45

Коли до Зарічного районного суду м. Суми приходять школярі і ми їм розповідаємо про відповідальність неповнолітніх, то більшість підлітків вважають, що вони не будуть покарані, так як не досягли повноліття.

Чинне законодавство передбачає, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до скоєння злочину виповнилось 16 років. За деякі злочини, спеціально вказані в законі, кримінальна відповідальність може настати з 14 років (частина друга статті 22 Кримінального кодексу України).

До неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань як штраф (застосовується лише до неповнолітніх, що мають самостійний дохід, власні кошти або майно, на яке може бути звернуто стягнення), громадські роботи, виправні роботи( призначаються неповнолітнім, які на момент призначення покарання працевлаштовані), арешт або позбавлення волі.

Для неповнолітніх передбачені особливі, можна сказати, більш гуманні умови кримінальної відповідальності та покарання, порівняно з дорослими злочинцями, а саме:

  • за певних умов допускається можливість звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності із застосуванням до нього примусових заходів виховного характеру. Але варто пам’ятати, що у разі ухилення неповнолітнього від примусових заходів виховного характеру, ці заходи скасовуються і він притягується до кримінальної відповідальності; 
  • зменшено кількість видів покарань, до яких можуть бути засуджені неповнолітні та обмежено строки таких покарань; 
  • передбачено більш м’які вимоги для звільнення від кримінального покарання;
    ·зменшено строки після спливу яких до неповнолітнього можливе застосування умовно-дострокового звільнення, а також строки погашення і зняття судимості.

За період з 01.01.2019 по 31.08.2019 в Зарічному районному суді м. Суми було розглянуто 14 кримінальних справ щодо неповнолітніх (2018 рік – 21 справа).

За вказаний період неповнолітні були притягнуті до кримінальної відповідальності за вчинення таких злочинів:

  • хуліганство-1;
  • умисні легкі тілесні ушкодження – 1;
  • розбій -1;
  • шахрайство- 1;
  • грабіж – 2;
  • крадіжка – 8.

Переважну більшість розглянутих справ займають злочини проти власності – крадіжка – це таємне викрадення чужого  майна (стаття 185 Кримінального кодексу України).  

Серед неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення - це учні шкіл та професійно-технічних закладів.

Протиправна поведінка підлітків пов'язана, насамперед, з особливостями їхньої психіки, це і зневажливе ставлення до оточуючих, і не нерозвинуте почуття обов'язку та відповідальності тощо.

Частині злочинів, скоєних підлітками, вдалося б запобігти, якби батьки приділяли більше уваги своїм дітям, цікавились як і де вони проводять дозвілля, з ким товаришують.

Варто зазначити, що Зарічний районний суд м. Суми не залишається осторонь, а проводить активну роз’яснювальну кампанію серед молоді щодо відповідальності неповнолітніх з реальними прикладами з судової практики.

За повідомленням прес-служби суду