Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд роз’яснив порядок передачі кримінальних проваджень до Вищого антикорупційного суду

27 вересня 2019, 13:03

Кримінальні провадження, підсудні Вищому антикорупційному суду, мають бути передані до нього на підставі ухвал тих судів, у яких ці кримінальні провадження перебувають на розгляді. У випадку виникнення спірних питань стосовно того, чи підлягає справа передачі до ВАКС, вони можуть бути вирішені Верховним Судом у порядку, передбаченому ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України.

Таке роз’яснення надав Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду на звернення суддів щодо порядку передачі окремих категорій кримінальних проваджень до ВАКС. Крім того, ККС ВС звернув увагу на те, що ВАКС розпочав роботу 5 вересня 2019 року, а 18 вересня 2019 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду».

Цим Законом було внесено низку змін до розділу XI «Перехідні положення» КПК України та  розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», зокрема уточнено підсудність ВАКС та зазначено, що кримінальні провадження, досудове розслідування яких здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, підсудні ВАКС, передаються до цього суду для розгляду в установленому КПК України порядку. Окремого вирішення цього питання іншими судами не передбачено.

 

За повідомленням прес-служби суду