Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України звернулась до керівництва держави щодо фінансування судової влади у 2014 році

30 грудня 2013, 11:18

 

   Державна судова адміністрація України звернулась із листами до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем‘єр-міністра України у зв’язку із розглядом у парламенті проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік", зареєстрованого 14.09.2013 за № 3000. Слід відмітити, що цей законопроект підготовлено Міністерством фінансів України без врахування пропозицій, які ДСА України підготувала до бюджетного запиту на 2014 рік.  
   Загальна потреба органів судової влади складає 9 852,3 млн грн, натомість вказаним законопроектом на утримання зазначених органів передбачено 4 566,8 млн грн, тобто дефіцит видатків буде складати 5 285,5 млн гривень.
  Проектом Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" видатки на оплату праці працівників органів судової влади разом з нарахуванням запропоновано до затвердження в розмірі 3 842,5 млн грн (з них за спеціальним фондом Державного бюджету України – 249,0 млн грн), що становить лише 65,4 відсотка від потреби – 5 871,6 млн гривень. Дефіцит видатків на оплату праці працівників органів судової влади з нарахуванням у такому випадку буде складати 2 029,1 млн гривень.
   Дефіцит таких видатків призведе до критичної ситуації із виплатою заробітної плати працівникам апарату судів та призведе до плинності кадрів у судовій владі, а також незадовільного рівня матеріально-технічного забезпечення цілого ряду судів.
   Разом з тим, спрямування коштів судового збору в сумі 249,0 млн грн на оплату праці працівників апаратів судів суперечить положенням статті 9 Закону України "Про судовий збір". 
   Державна судова адміністрація України наголошує на необхідності врахування пропозицій ДСА України до проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" стосовно забезпечення потреби судових органів у видатках на оплату праці працівників апарату судів за рахунок коштів загального фонду державного бюджету з врахуванням вимог статті 144 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та направлення коштів спеціального фонду державного бюджету на забезпечення поточних видатків для здійснення судочинства та капітальних видатків для розвитку матеріально-технічної бази судів, як це передбачено Законом України "Про судовий збір".