Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батьки Запоріжжя відстоюють права своїх дітей на дитячий садок

18 вересня 2019, 09:13

Завдяки оскарженню дій слідчих органів батьки добилися порушення кримінальної справи стосовно керівника дитячого закладу.
Суть справи полягає в тому, що дитину не приймають до дитячого садка через відсутність медичних документів про щеплення відповідно до графіка. У зв’язку із цим батьки звернулися до поліції із заявою про скоєння директором дитячої установи злочину за частиною першою статті 183 (порушення права на отримання освіти) Кримінального кодексу України.
Після здійснення судового контролю слідчим суддею Жовтневого районного суду м. Запоріжжя порушено кримінальне провадження та розпочато досудове розслідування.
Додатково повідомляємо, що частина перша статті 183 Кримінального кодексу України передбачає покарання за незаконну відмову у прийнятті до навчального закладу будь-якої форми власності та карається штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, що відповідно до постанови Верховного Суду від 17 квітня 2019 року вакцинація є обов’язковою, а невакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садочки. У постанові Верховного суду зазначається, що держава  має забезпечити дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільну освіту та інтересами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, загальне благо на безпеку та охорону здоров’я має перевагу.

Батьки можуть обирати форму навчання дитини, але держава встановлює певні правила реалізації такого права, щоби враховувались не лише права дитини на  дошкільну освіту, а й забезпечувалась безпека та здоров'я всіх дітей.

За повідомленням прес-служби суду