Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд залишив під вартою іноземця, якого шукав Інтерпол

02 вересня 2019, 18:39

Сьогодні Вінницький апеляційний суд залишив під вартою громадянина Таджикистану Х., котрий, імовірно, брав участь у воєнних діях проти законної влади Сирії.

Чоловіка підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого Кримінальним кодексом іноземної держави: незаконне втягнення та участь громадян Республіки Таджикистан та осіб без громадянства у збройних формуваннях, збройному конфлікті або військових діях на території інших держав.

2008 року Х.  здобув релігійну освіту в університеті Аль-Азгар у Єгипті. Аби нібито повалити державну владу і конституційний лад держави у всьому світі, в тому числі і в Республіці Таджикистан, та створити на їх території ісламський халіфат, чоловік виїхав у Сирію. Підозрюють, що він  брав участь у воєнних діях проти тамтешньої влади.

Кримінальну справу проти Х. порушили у квітні 2018 року. В червні його почав шукати Інтерпол, а в серпні чоловік приїхав в Україну. Спочатку жив на Хмельниччині. Згодом – у Козятині: працював продавцем магазину одягу і взуття. Має посвідку на постійне проживання в Україні, але прокурор на судовому засіданні припустила, що вона – підроблена. Виданий документ після присвоєння Х. «червоної картки» Інтерполу. Тож, аби перевірити його, каже, потрібні тиждень-два.

Затримали ж підозрюваного 30 липня цього року в Калинівській прокуратурі. Наступного дня до обласної прокуратури надійшов запит про видачу Х., а другого серпня Вінницький міський суд своїм рішенням застосував щодо підозрюваного запобіжний захід – тримання під вартою для забезпечення видачі особи (екстрадиційний арешт) до Республіки Таджикистан. Ухвала, з якою й погодився апеляційний суд, діятиме ще 25 днів.

Тим часом триває екстрадиційна перевірка обставин, що можуть перешкоджати видачі ймовірного злочинця.

До речі, кримінальне правопорушення, за яке запитується видача Х., відповідає частині 1 статті 447 Кримінального кодексу України: найманство.  За нього передбачено від 5 до 10 років позбавлення волі.

 

За повідомленням прес-служби суду