Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактами підроблення ухвал Солонянського районного суду Дніпропетровської області

00 0000, 00:00

29 серпня 2019 року Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області Щербини Наталії Олександрівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Віктор Грищук (на фото)поінформував, що у повідомленні суддя Щербина Н.О. вказала, що 22 липня 2019 року на електронну адресу Солонянського районного суду Дніпропетровської області надійшов лист від Соборного відділу державної виконавчої служби міста Дніпра від 22 липня 2019 року про надання відомостей стосовно розгляду Солонянським районним судом Дніпропетровської області двох справ, у межах розгляду яких було забезпечено позов та накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно, належне на праві власності Особа 1 та Особа 2, незалежно від місця знаходження майна та складових. До електронного листа додані копії двох документів – ухвал про забезпечення позову у зазначених справах.

За результатами розгляду листа встановлено, що справи із вказаними номерами, але з іншим складом учасників і предметом позову, перебували у провадженні суду на розгляді судді Щербини Н.О. Ухвали про забезпечення позову у справах, про які йшлося у листі, суд не постановляв.

Крім того, при безпосередньому огляді доданих до листа ухвал встановлено, що гербова печатка Солонянського районного суду Дніпропетровської області, ймовірно, є підробленою, оскільки відтиск нечіткий та не може бути ідентифікований. Підпис судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області Щербини Н.О. не відповідає її дійсному підпису та є очевидно підробленим.

У повідомленні суддя Щербина Н.О. стверджує, що додані до електронного запиту документи під назвами «ухвала про забезпечення позову» є сфальсифікованими та підробленими, їхнє походження наразі невідоме. Про існування таких (сфальсифікованих) ухвал суду стало відомо тільки 22 липня 2019 року після отримання їхніх копій від Соборного відділу державної виконавчої служби міста Дніпра.

Наявність підроблених судових рішень, на переконання судді Щербини Н.О., дискредитує як правосуддя в цілому, так і її репутацію та свідчить про втручання в її діяльність.

Вищою радою правосуддя здійснено перевірку повідомлення судді і встановлено таке.

Генеральна прокуратура України поінформувала, що суддя Щербина Н.О. звернулась до Генеральної прокуратури України з повідомленням про втручання в її діяльність як судді, яке 30 липня 2019 року відповідно до територіальної юрисдикції скеровано до Прокуратури Дніпропетровської області разом із запитом Вищої ради правосуддя із пропозицією повідомити про результати розгляду.

Прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що 9 серпня 2019 року слідчим відділенням Солонянського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області за повідомленням судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області Щербини Н.О. внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за частиною четвертою статті 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів)Кримінального кодексу України за фактом можливого використання невстановленою особою завідомо підробленого документа, що полягало у наданні 19 липня 2019 року до Соборного відділу державної виконавчої служби міста Дніпра Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області двох ухвал Солонянського районного суду Дніпропетровської області про накладення арешту на нерухоме майно, які цей суд не постановляв. Також повідомлено, що досудове розслідування триває. Нагляд за додержанням законів під час розслідування у формі процесуального керівництва забезпечується Дніпропетровською місцевою прокуратурою № 2.

«У цьому випадку наявні підстави для вжиття заходів, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», з метою забезпечення незалежності судді та авторитету правосуддя», – підсумував Віктор Грищук.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 9 серпня 2019 року за частиною четвертою статті 358 Кримінального кодексу України за фактами, викладеними у повідомленні судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області Щербини Наталії Олександрівни.

 

Прес-центр судової влади України