Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Велика Палата ВС визнала законним звільнення прокурора за висловлену в соцмережі повагу до комуністичної символіки та пропаганду комуністичного режиму

29 серпня 2019, 17:18

Прокурор звернулася до суду із позовом, у якому просила визнати протиправним і скасувати рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, яким на неї було накладено дисциплінарне стягнення у виді звільнення з посади в органах прокуратури.

При ухваленні оскаржуваного рішення Комісія виходила з того, що прокурор на порушення вимог ч. 3, п. 4 ч. 4 ст. 19 Закону України «Про прокуратуру», статей 16, 21 Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів і Присяги працівника прокуратури у соціальній мережі «Одноклассники» висловлювала повагу до комуністичної символіки, підтримувала пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, прихильно ставилася до закликів до агресивної війни, розв’язування воєнного конфлікту, відкрито підтримувала учасників терористичної організації «ДНР», проставляючи відмітки «считает классным».

Такі дії особи, на думку Комісії, порочать звання прокурора і є порушенням присяги прокурора, що несумісно з її подальшим перебуванням на посаді в органах прокуратури.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відмовив у задоволенні позову, погодившись із висновком Комісії про наявність у діях прокурора складу передбаченого п. 5, 6 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про прокуратуру» дисциплінарного проступку. Це рішення позивачка оскаржила до Великої Палати Верховного Суду.

В апеляційній скарзі прокурор стверджувала про можливе випадкове проставляння позначок «считает классным» її малолітньою донькою або сторонніми особами, оскільки її сторінка в соціальній мережі неодноразово була зламана невідомими, внаслідок чого на ній з’являлися сторонні коментарі та групи.

Однак Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що єдина тематика публікацій і відміток виключає їх випадковість і свідчить про свідоме розміщення їх на сторінці, а також відхилила посилання позивачки на злам сторінки з огляду на те, що вона не змінювала логін та пароль і не видалила відповідних публікацій та відміток із вебсторінки.

Велика Палата ВС залишила апеляційну скаргу позивачки без задоволення, а рішення КАС ВС – без змін.

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 19 червня 2019 року у справі № 9901/998/18 (провадження № 11-301заі19) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/82998273.

За повідомленням прес-служби суду