Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Понад 1,6 млн гривень просить стягнути з Російської Федерації мати військового, який загинув на «Савур-Могилі» Донецької області

28 серпня 2019, 10:56

До Овідіопольського районного суду Одеської області надійшов позов про відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України в розмірі 1 684 200,00 гривень.

На обґрунтування вимог позивачка зазначила, що при виконанні обов’язку військової служби 07.08.2014 року у складі тактичного Угрупування «Кордон» Державної прикордонної служби України в районі кургану «Савур-Могили» Шахтарського району Донецької області її син потрапив під обстріл збройних формувань Російської Федерації, в результаті якого отримав несумісні з життям осколкові поранення, що стали причиною його загибелі. Зазначає, що в період з 13.06.2014 по 07.08.2014 проходив військову службу, безпосередньо брав участь в боях за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України на території Донецької та Луганської областей у складі 5 мото-маневреної групи Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області у справі №509/1759/19, яке не оскаржувалось з боку Російської Федерації у встановленому порядку та набрало законної сили, встановлено факт загибелі К., при виконанні військової служби 07.08.2014 в районі кургану «Савур-Могили» Шахтарського району Донецької області внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Отже, внаслідок саме військової агресії Російської Федерації на території Донецької області було порушено право на життя і здоров’я К., який є сином позивачки.

Позивачка зазначає, що внаслідок втрати сини, який загинув в результаті агресії Російської Федерації проти України, вона відчуває безперервні, невгамовні душевні біль та страждання, втратила душевний спокій, постійно відчуває незахищеність та розчарування.

Розмір моральної шкоди в сумі 1 684 200 (один мільйон шістсот вісімдесят чотири тисячі двісті) грн., що за офіційним курсом Національного Банку України станом на день підписання позовної заяви складає 60 000,00 (шістдесят тисяч) євро, був встановлений позивачкою з урахуванням характеру і обсягу завданих моральних страждань. Визначаючи розмір спричиненої їй шкоди жінка керувалась практикою  Європейського суду з прав людини з аналогічних питань, зокрема рішення: «Хачукаевы против Росии»,  «Сагаева и другие против Росии»,  «Исламова против Росии», «Султыгов и другие против России».

Про рішення суду буде повідомлено додатково.

Головуючий суддя – Кириченко П.Л.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 509/4510/19.

 

За повідомленням прес-служби суду