Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за повідомленням судді Святошинського районного суду міста Києва Шум Л.М.

16 серпня 2019, 15:31

Вища рада правосуддя 15 серпня 2019 року розглянула повідомлення судді Святошинського районного суду міста Києва Шум Лариси Миколаївни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський (на фото) поінформував, що у повідомленні судді Шум Л.М. зазначено, що 29 січня 2019 року до Святошинського районного суду міста Києва надійшло клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області про продовження строку досудового розслідування в рамках кримінального провадження стосовно п’яти осіб.

Розгляд зазначеного клопотання призначено на 30 січня 2019 року о 17:30.

Того самого дня у судовому засіданні підозрюваний Б. заявив про порушення його права на захист, оскільки він відмовився від захисника і просив призначити іншого, а тому судове засідання було відкладено до 10:00 1 лютого 2019 року.

Суддя зазначає, що підозрювані та їхні захисники, знаючи, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 2 лютого 2019 року, затягували розгляд клопотань: стороною захисту їй як слідчому судді був заявлений відвід, у задоволенні якого відмовлено іншим слідчим суддею; підозрювані відмовлялися від захисників, які були призначені їм Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві, та вимагали відкладення судового засідання на інший день; підозрюваний Б., перебуваючи в залі судового засідання, двічі намагався порізати собі вени на руці, внаслідок чого йому викликали бригаду швидкої медичної допомоги.

У повідомленні йдеться, що з 31 січня 2019 року у соціальній мережі Facebook на сторінці М., який є потерпілим у кримінальному провадженні, а також на сторінці громадської організації «С14» з’явилися численні публікації про те, що слідчих суддів, серед яких і суддя Шум Л.М., нібито підкуплено і виконавці замаху на життя М. скоро опиняться на волі.

До повідомлення суддя Шум Л.М. долучила скриншоти зазначених публікацій, розміщених у соціальній мережі Facebook.

Суддя Шум Л.М. розцінює дії М. та інших осіб, які поширювали, як зазначено у повідомленні, неправдиву та принизливу інформацію про неї, як втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Із повідомленням про втручання у її діяльність суддя Шум Л.М. звернулась до Вищої ради правосуддя та до Генеральної прокуратури України.

Прокуратура міста Києва поінформувала, що за викладеними у зверненні Шум Л.М. фактами 4 березня 2019 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, та зазначила, що проведення досудового розслідування доручено СУ ГУ НП у місті Києві.

«Встановлені під час перевірки повідомлення обставини, які дають підстави для висновку про можливе втручання у діяльність судді Святошинського районного суду міста Києва Шум Л.М., перевіряються уповноваженими державними органами у передбаченому кримінальним процесуальним законом порядку», – підсумував член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 4 березня 2019 року за повідомленням судді Святошинського районного суду міста Києва Шум Лариси Миколаївни.

 

Прес-центр судової влади України