Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порушення строків не може бути єдиною і безумовною підставою для визнання бездіяльності суб’єкта владних повноважень протиправною – ВП ВС

14 серпня 2019, 11:55

Велика Палата Верховного Суду розглянула апеляційну скаргу кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 210 на рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 9 серпня 2019 року у справі № 9901/423/19, яким позивачеві було відмовлено у задоволенні його вимог щодо визнання протиправною бездіяльності Центральної виборчої комісії з приводу невстановлення результатів виборів у вказаному виборчому окрузі та зобов’язання вчинити відповідні дії, визнавши позивача обраним народним депутатом України.

Так, ЦВК мала встановити результати виборів протягом 15 днів від дня голосування, тобто до 5 серпня 2019 року, проте у визначений законом строк Комісія не встановила результатів виборів у виборчому окрузі № 210.

Станом на 16 годину 5 серпня 2019 року Окружна виборча комісія одномандатного виборчого округу № 210, виконуючи постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 3 серпня 2019 року у справі № 620/2229/19 щодо повторного підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях цього округу, здійснила перерахунок лише щодо 18 із 33 дільниць, при цьому повторний підрахунок було розпочато 4 серпня.  

Відтак Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду встановив, що ОВК не мала можливості завершити повторний підрахунок голосів на решті виборчих дільниць, внести зміни до встановлених результатів голосування, скласти протокол про підсумки голосування в цьому окрузі з приміткою «Уточнений» і доставити його до ЦВК до 5 серпня. Зазначені обставини унеможливили встановлення ЦВК результатів позачергових виборів народних депутатів України у згаданому виборчому окрузі в установлений законом строк.

Крім того, у рішенні КАС ВС йдеться про те, що саме лише невчинення суб’єктом владних повноважень обов’язкової дії у передбачений законом строк не може бути єдиною і безумовною підставою для констатації факту допущення таким суб’єктом протиправної бездіяльності. У такому випадку з’ясуванню підлягають конкретні причини, умови та обставини, через які дії, що підлягали обов’язковому виконанню відповідно до закону, фактично не були виконані чи були виконані з порушенням строків.

Із такими висновками погодилася і Велика Палата Верховного Суду, зазначивши про відсутність підстав вважати, що ЦВК допустила протиправну бездіяльність, оскільки остання вчинила усі залежні від неї дії з метою встановлення результатів виборів та обґрунтувала існування обставин, які унеможливили їх своєчасне встановлення у виборчому окрузі № 210.

Позовні вимоги в частині зобов’язання ЦВК встановити результати виборів в одномандатному виборчому окрузі № 210, визнавши позивача обраним народним депутатом України, Велика Палата Верховного Суду також залишила без задоволення з огляду на те, що такі вимоги є похідними від вимог про визнання бездіяльності ЦВК протиправною.

Таким чином, Велика Палата Палата Верховного Суду залишила апеляційну скаргу без задоволення, а оскаржуване рішення КАС ВС – без змін.

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 13 серпня 2019 року у справі № 9901/423/19 (провадження № 11-814ав19) можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень – http://www.reyestr.court.gov.ua/.

За повідомленням прес-служби суду