Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП відбулася зустріч із міжнародними і національними експертами Проекту Європейського Союзу «Право-Justice»

08 серпня 2019, 17:11

7 серпня 2019 року у ВРП відбулася робоча зустріч за участю представників Вищої ради правосуддя та міжнародних і національних експертів Проекту Європейського Союзу «Право-Justice».

Мета зустрічі – обмінятися думками стосовно актуального стану впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та обговорити плани співпраці з надання експертної та технічної допомоги у цьому процесі у межах співробітництва Проекту із органами та установами системи правосуддя.

Зокрема, на початку зустрічі голова робочої групи з питань опрацювання проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, член ВРП Лариса Швецова нагадала, що відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» до повноважень Вищої ради правосуддя належить затвердження Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему. Лариса Швецова зазначила, що Проект Європейського Союзу «Право-Justice» надає активну допомогу у розробці проекту Положення про ЄСІТС.

На сьогодні розроблений Державною судовою адміністрацією України проект Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему не прийнято.

28 лютого 2019 року Вища рада правосуддя на засіданні розглянула питання про затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та вирішила повернути Державній судовій адміністрації України проект Положення про ЄСІТС на доопрацювання, запропонувати ДСА України відкликати оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Розпорядженням Голови Вищої ради правосуддя від 6 березня 2019 року № 10/0/2-19 утворено робочу групу з питань опрацювання проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Як зазначила Лариса Швецова, члени робочої групи з питань опрацювання проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему брали активну участь у розробці цього проекту Положення про ЄСІТС, який було презентовано Проектом Європейського Союзу «Право-Justice» у квітні 2019 року. Текст цього документа направлено до судів, інших державних та правоохоронних органів із проханням надати зауваження та пропозиції.

Оскільки Вища рада правосуддя доопрацьовує це Положення, представникам робочої групи важливо почути думку експертів, які здійснили технічну оцінку проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Розпорядженням Голови Вищої ради правосуддя від 3 червня 2019 року № 23/0/2-19 змінено склад робочої групи з питань опрацювання проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

«Ми б хотіли вислухати вашу думку стосовно недоліків доопрацьованого Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та шляхів створення і забезпечення належного функціонування ЄСІТС, оскільки впровадження ЄСІТС є надзвичайно важливим та нагальним питанням. У суддів також багато зауважень до цього Проекту, вони, так само як і ми, намагаються знайти найбільш оптимальний варіант впровадження електронного суду та всіх інших модулів ЄСІТС», – зазначила Лариса Швецова.

Член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко зауважив, що вкрай важливим є розрізнення двох аспектів проблеми запровадження ЄСІТС – нормативного та технічного. Для успішного запровадження ЄСІТС необхідно синхронізувати два процеси – розробки та затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та розробки і впровадження ЄСІТС як програмного продукту.

«Якщо Вища рада правосуддя ухвалить Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, то цю систему треба буде запускати не в тестовому режимі, а з нею треба буде повноцінно працювати. Оскільки технічна сторона впровадження ЄСІТС є найбільш важливою, необхідно провести комплексну ревізію розробленого продукту та оцінити, наскільки багато потрібно ресурсів та часу для його доопрацювання», – сказав Андрій Овсієнко.

Головний міжнародний експерт із питань електронного правосуддя Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» Івар Талло ознайомив із досвідом Естонії у запровадженні електронного суду. Експерт зазначив, що передовий досвід європейських країн свідчить про те, що необхідно створювати систему, яка об’єднуватиме не лише суди, а й органи прокуратури, поліцію, виконавчу службу тощо.

Оцінюючи роботу із технічного розроблення ЄСІТС, експерт зазначив, що сім перших модулів ЄСІТС, які вже були розроблені і перебувають на різному рівні готовності, дадуть можливість підняти роботу судів на якісно новий рівень, а згодом можна буде додати інші модулі. Водночас Івар Талло застеріг, що запровадження в роботу судів цих модулів потребуватиме тривалого часу, оскільки необхідно провести системне навчання працівників та інтегрувати матеріали судів у систему (оцифрувати).

Головний національний експерт Проекту Європейського Союзу «Право-Justice» з питань електронного правосуддя Поліна Казакевич поінформувала про навчання працівників апаратів судів роботі із системою електронного суду, а також запевнила у готовності Проекту «Право-Justice» надати експертну оцінку стану технічної розробки ЄСІТС.

Також під час зустрічі йшлося про низку проблемних моментів у роботі над розробкою ЄСІТС, зокрема щодо комунікації між органами, які задіяні у процесі розробки програмного продукту та проекту Положення про ЄСІТС, відсутності плану навчання працівників судів, необхідності оцифрування значного масиву даних у судах тощо.

Участь у зустрічі від Вищої ради правосуддя взяли члени робочої групи з питань опрацювання проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, члени ВРП Лариса Швецова (голова робочої групи), Лариса Іванова та Андрій Овсієнко, а також член ВРП Наталія Краснощокова, начальник управління інформаційних технологій та захисту інформації Олександр Радченко, головний спеціаліст відділу статистично-аналітичної роботи Оксана Пригодій та завідувач відділу оприлюднення та аналізу публічної інформації управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Лариса Бардаченко.

Від Проекту Європейського Союзу «Право-Justice»: головний міжнародний експерт із питань електронного правосуддя Івар Талло, головний національний експерт із питань електронного правосуддя Поліна Казакевич.

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України