Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівненський апеляційний суд захистив право рівнянки на вільний вибір професії

08 серпня 2019, 17:08

Згідно з постановою суду апеляційної інстанції, припинено дію безстрокового трудового договору, укладеного між одним із рівненських медичних закладів та Наталією Д., у зв’язку з порушенням роботодавцем законодавства про працю. Крім того, зобов’язано медичну установу видати колишній працівниці трудову книжку та стягнуто з медичної установи на користь Наталії Д. 159 435 гривень виплат.

У ході судового розгляду з’ясувалося, що Наталія Д. в медзакладі працювала з 2005 року, обіймаючи посаду інженера-програміста як основний працівник та за сумісництвом. Упродовж 2015 року керівництвом установи працівниці двічі було винесено догану та 1 липня цього ж року звільнено за систематичне невиконання без поважних причини обов’язків, покладених трудовим договором.

Згідно з рішенням Рівненського міського суду від 1 серпня 2016 року, яке ухвалою Апеляційного суду Рівненської області від 4 жовтня 2016 року залишено без змін, Наталію Д. поновлено на посаді, однак до виконання роботи за сумісництвом керівництво її не допустило.

У жовтні того ж року жінка на ім’я головного лікаря медустанови подала заяву про звільнення з займаної посади за ч.3 ст. 38 КЗпП (розірвання трудового договору за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору). Оскільки адміністрація в задоволенні заяви відмовила, Наталія Д. загалом тричі зверталась із аналогічними заявами про звільнення, однак трудові відносини відповідачки із підстав, передбачених ч.3 ст.38 КЗпП, не були припинені.

З 8 листопада 2016 року рівнянка припинила приходити на роботу, однак звільнення і видачу трудової книжки керівництво медичної установи не провело, чим порушило право працівника щодо вільного вибору праці. Жінка звернулась за захистом своїх прав до суду.

Рішенням Рівненського міського суду від 19 квітня 2019 року Наталії Д. у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись із такою позицією місцевого суду, жінка оскаржила його до Рівненського апеляційного суду. В апеляційній скарзі просила рішення місцевого суду скасувати та постановити нове, яким позов задовольнити повністю.

Заслухавши пояснення сторін, Рівненський апеляційний суд прийшов до висновку про часткове задоволення апеляційної скарги позивачки. Оскільки з матеріалів справи вбачається, що в період роботи Наталії Д. керівництвом медичного закладу допускалося невиконання вимог трудового законодавства та порушувались права і законні інтереси позивачки в сфері трудових відносин, не виконувались умови колективного договору, суд апеляційної інстанції скасував рішення місцевого суду та постановив нове, яким припинив дію безстрокового трудового договору, укладеного між роботодавцем та Наталією Д., зобов’язав медичну установу видати колишній працівниці належним чином оформлену трудову книжку, та стягнув з медичної установи на користь рівнянки вихідну допомогу, середній заробіток за затримку трудової книжки, посадовий оклад, недоплачену допомогу з тимчасової непрацездатності, компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків виплати допомоги з тимчасової непрацездатності, моральну шкоду, всього на загальну суму 159 435 гривень.

 

За повідомленням прес-служби суду