Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. звільнено з посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку

06 серпня 2019, 18:48

Вища рада правосуддя 6 серпня 2019 року розглянула питання про звільнення Озерова Віталія Олександровича з посади судді Старобільського районного суду Луганської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 14 січня 2019 року № 72/2дп/15-19.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха поінформував, що рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 14 січня 2019 року № 72/2дп/15-19за результатами розгляду скарг прокуратури Луганської області, які були надіслані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України відповідно до пункту 19 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя», суддю Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді.

У скаргах прокуратури Луганської області та доданих до них матеріалах зазначено, що суддя Озеров В.О. з порушеннями правил підсудності розглянув справу без участі сторін. Також на підставі рішення Старобільського районного суду Луганської області від 15 жовтня 2015 року знято заборону відчуження нерухомого майна, а саме квартири. Крім того, ухвалою Старобільського районного суду Луганської області від 23 грудня 2015 року було визнано мирову угоду, укладену між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, і передано у власність ОСОБА_2 від ОСОБА_1 вказану квартиру, яка не пов’язана із позовом про стягнення боргу.

За результатами розгляду об’єднаної дисциплінарної справи Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що суддя Озеров В.О. допустив порушення правил підсудності, приписів ЦПК України щодо порядку повідомлення сторін про проведення судових засідань, направлення ухвал та рішень у справі та видачі виконавчого листа, що призвело до порушення як процесуальних прав осіб, так і права на мирне володіння майном.

Як зазначено у рішенні Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя, встановлені під час розгляду дисциплінарної справи порушення норм процесуально права мають істотний характер, оскільки вказані норми передбачають процесуальні гарантії, які забезпечують права осіб на справедливий суд, визначений законом. Водночас вчинення істотних порушень процесуального права було зумовлено грубою та очевидною недбалістю зі сторони судді Озерова В.О., яка полягала у неефективному та несумлінному використанні суддею своїх процесуальних повноважень, вчиненні систематичних та очевидних порушень базових норм процесуального права, прав, гарантованих законами та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, що, у свою чергу, призвело до підриву суспільної довіри до суду.

У подальшому Вищою радою правосуддя ухвалою від 4 липня 2019 року № 1786/0/15-19 за результатами розгляду скарги судді Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. на рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 14 січня 2019 року № 72/2дп/15-19 про притягнення його до дисциплінарної відповідальності було відмовлено у поновленні строку на оскарження рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 14 січня 2019 року № 72/2дп/15-19. Залишено без розгляду та повернуто судді Старобільського районного суду Луганської області Озерову В.О. скаргу на рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 14 січня 2019 року № 72/2дп/15-19.

«Тобто рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 14 січня 2019 року № 72/2дп/15-19 про притягнення судді Старобільського районного суду Луганської області Озерова В.О. до дисциплінарної відповідальності залишено без змін», – підсумував Володимир Говоруха.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Озерова Віталія Олександровича з посади судді Старобільського районного суду Луганської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

 Прес-центр судової влади України