Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Подільського районного суду міста Києва Войтенко Т.В. відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження

06 серпня 2019, 18:42

Вища рада правосуддя 6 серпня 2019 року розглянула клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича про тимчасове відсторонення судді Подільського районного суду міста Києва Войтенко Тетяни Віталіївни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 ловживання впливомКримінального кодексу України, до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко поінформував, що у клопотанні зазначено, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні від 20 червня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що заступник керівника апарату Подільського районного суду міста Києва Чубко Ю.М. та суддя Подільського районного суду міста Києва Войтенко Т.В., діючи між собою за попередньою змовою групою осіб, одержали від громадянина С. неправомірну вигоду на загальну суму 258698,29 гривень за вплив на прийняття судових рішень на користь позивача у цивільній справі суддею Подільського районного суду міста Києва Супрун Г.Б. як особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

27 квітня 2018 року Войтенко Т.В. вручено складене цього самого дня заступником Генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 КК України.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 29 травня 2018 року № 1540/0/15-18 тимчасово, до 27 червня 2018 року, відсторонено суддю Войтенко Т.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

20 червня 2018 року рішенням Вищої ради правосуддя № 1944/0/15-18 продовжено до 20 серпня 2018 року строк тимчасового відсторонення судді Подільського районного суду міста Києва Войтенко Т.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

25 квітня 2019 року до Києво-Святошинського районного суду Київської області направлено для розгляду обвинувальний акт за обвинуваченням Войтенко Т.В. та Чубко Ю.М. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 КК України.

Дії судді Подільського районного суду міста Києва Войтенко Т.В. кваліфіковано за частиною другою статті 369-2 КК України, а саме: зловживання впливом, тобто прийняття пропозиції за неправомірну вигоду для себе та третьої особи здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, та одержання неправомірної вигоди для себе та  третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

Мотивуючи необхідність тимчасового відсторонення судді Войтенко Т.В. від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження, заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. зазначив у клопотанні, що перебування Войтенко Т.В. на посаді судді Подільського районного суду міста Києва може призвести до негативних наслідків. Зокрема, суддя може особисто чи опосередковано впливати на свідків у кримінальному провадженні, в тому числі працівників Подільського районного суду міста Києва, з метою зміни наданих ними раніше показань, відмови від їх надання в суді або ж надання вигідних для неї показань, протиправно перешкоджаючи у такий спосіб встановленню обставин кримінального правопорушення під час судового провадження.

У розгляді зазначеного питання взяли участь представник Генеральної прокуратури – прокурор першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Вадим Кохно (на фото) та представник судді – адвокат Євген Шкурідін.

Представник Генеральної прокуратури України підтримав клопотання про тимчасове відсторонення судді Войтенко Т.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження з наведених у ньому підстав. Водночас представник судді Войтенко Т.В. – адвокат Шкурідін Є.Є. просив відмовити у задоволенні цього клопотання.

Під час розгляду зазначеного питання член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький поставив низку запитань представнику Генеральної прокуратури стосовно повноти проведення слідства і дотримання прав і гарантій судді. Зокрема,стосовно фактів невиконання ухвал слідчих суддів про спільний допит, про витребування матеріалів, про проведення експертиз, про які зазначив у своїй доповіді представник судді Войтенко Т.В.

«Якщо рішення суду не скасовані, вони мають бути виконані», – зазначив Олексій Маловацький.

Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича задовольнити, тимчасово відсторонити суддю Подільського районного суду міста Києва Войтенко Тетяну Віталіївну від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Вища рада правосуддя також ухвалила внести Генеральному прокурору подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що підриває авторитет правосуддя.

 

Прес-центр судової влади України