Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд апеляційної інстанції захистив право дитини, яка постраждала в автомобільній аварії, на відшкодування моральної шкоди

05 серпня 2019, 19:36

Її розмір складає 100 000 гривень. Хоча матір 5-річної дівчинки, яка виступала в судах, спершу місцевої, а потім — апеляційної інстанції як представник, в позовній заяві моральні страждання, порушення особистого спокою її 5-річної доньки оцінила в 300 000 гривень.  

Апеляційним судом встановлено, що позовна заява громадянки Р. мотивована тим, що 14 червня 2017 року близько 11-ї години в селі Суховоля Володимирецького району громадянин П., керуючи автомобілем «Fiat Doblo», здійснив наїзд на 5-річну дівчинку, яка отримала тілесні ушкодження та була доставлена до медичного закладу.

Того ж дня слідчим Володимирецького відділення поліції було відкрите кримінальне провадження та внесено дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження). Санкція цієї статті передбачає покарання у виді обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на такий же строк.

11 січня 2018 року слідчий поліції закрив кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю в діянні громадянина П. складу кримінального правопорушення.

28 січня 2018 року постановою Вододимирецького відділу Сарненської місцевої прокуратури постанову слідчого поліції про закриття кримінального провадження було скасовано,  матеріали направлено для організації подальшого досудового розслідування.

Оскільки слідчим поліції не дотримано розумних строків досудового розслідування, воно є неефективним і безрезультатним, що порушує права малолітньої дитини, яка в кримінальному провадженні визнана потерпілою, громадянка Р. звернулась до Володимирецького районного суду з позовом про стягнення з Державного бюджету України 300 000 гривень за заподіяну її дочці моральну шкоду.

11 вересня 2018 року місцевий суд в задоволенні позову громадянці Р. про відшкодування моральної шкоди відмовив.

Рішення Володимирецького районного суду вона оскаржила в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі йшлося про скасування рішення місцевого суду та ухвалення нового —  про задоволення позову.

У відзивах на апеляційну скаргу ГУ НП в Рівненській області та ГУ Державної казначейської служби у Рівненській області просили апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення суду — без змін.

Рівненський апеляційний суд, скасовуючи рішення Володимирецького районного суду від 11 вересня 2018 року та частково задовольняючи апеляційну скаргу громадянки Р. виходив з того, що доводи позовної заяви про неефективність досудового розслідування  кримінального провадження за фактом вчинення ДТП, внаслідок якої постраждала 5-річна дитина, є обґрунтованими. Дії посадових осіб Володимирецького відділення поліції призвели до порушення розумних строків досудового розслідування, позивачці завдано моральну шкоду, яка полягала у моральних стражданнях, порушенні особистого спокою, виникненні відчуття незахищеності. Суд апеляційної інстанції, враховуючи обставини справи, характер та обсяг страждань позивачки, прийшов до висновку про стягнення моральної шкоди в розмірі 100 000 гривень, оскільки вимога компенсації завданої позивачці моральної шкоди у 300 000 гривень не відповідає принципам розумності та справедливості. Такий розмір  компенсації є недоведеним позивачкою.  

За повідомленням прес-служби суду