Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Усе, що робиш, треба робити добре»: про підсумки І півріччя розповів голова Миколаївського апеляційного суду  

30 липня 2019, 15:05

Незалежна та ефективна судова влада є однією із найфундаментальніших складових кожної демократичної держави. Основним гарантом верховенства права є об'єктивний, неупереджений та незалежний суд.

Робота нашого суду в І півріччі 2019 була спрямована у напрямку покращення якості здійснення правосуддя, забезпечення безперешкодного доступу до суду усім, чиї права, свободи та охоронювані законом інтереси потребують захисту.

Наше завдання полягає в ефективному захисті конституційних прав і свобод людини і громадянина, а результатом нашої роботи є справедливі та аргументовані судові рішення. 

Протягом І півріччя 2019 року у суді на розгляді перебувало (з урахуванням залишку на початок 2019 року) 7272 справи, з них:

   - 1714 кримінальні справи та матеріали;

   - 1266 цивільні справи та матеріали;

   - 241 справи про адміністративні правопорушення;

   - 4049 клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Навантаження за І півріччя 2019 на 1 суддю, без урахування спеціалізації, становить 303 справи.

Крім цього, протягом І півріччя 2019 року судді розглянули 6754 справи (що становить близько 93% від всіх справ і матеріалів, що перебували на розгляді), з них:

   - 1438 кримінальні справи та матеріали;

   - 1042 цивільні справи та матеріали;

   - 224 справи про адміністративні правопорушення;

   - 4049 клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

 Хочу звернути особливу увагу на те, що незважаючи на значну нестачу суддів кримінальної палати, лише 5 суддів, показник розглянутих справ говорить про високий професіоналізм, сумлінність та відданість своїх справі.

Навантаження розглянутих справ за І півріччя 2019 на 1 суддю становить 281-282 справи (на суддю кримінальної палати – 332 справи, цивільної палати 55 справ).

Навантаження на суддів з кожним роком зростає все більше і більше, до судів апеляційної інстанції надходить все більше клопотань про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції. Це пов’язано не тільки із великим обсягом справ, а й малою кількістю суддів, що може негативно позначитися на якості дослідження доказів.

Хоч і численність суддівського колективу складає 25 суддів, а з урахуванням спеціалізації: 20 суддів судової палати у цивільних справах та 5 суддів судової палати у кримінальних справах, які розглядають кримінальні справи та справи про притягнення до адміністративної відповідальності, учасники судових проваджень задоволені роботою суду, що в свою чергу є важливим для нас.

Робота судового колективу отримала гідні оцінки за результатами опитування, яке проводилось з 11 березня по 14 квітня 2019 року. Так, в Миколаївській області проводилася реалізація проєкту «Опитування учасників судових проваджень щодо їх задоволеності якістю функціонування судів Одеської та Миколаївської областей», яке проводилось громадською організацією «Міжнародна фундація розвитку». У опитуванні брали участь усі суди Миколаївщини у тому числі і Миколаївський апеляційний суд. За результатами підсумку:

  • робота суду як установи організована на високому рівні;
  • переважна більшість учасників судових проваджень оцінили роботу суду на високому рівні не в залежності від того, чи було рішення по справі винесено на їх користь;
  • також, більше ніж третина опитуваних мають повну вищу юридичну освіту, а отже думка учасників судових проваджень щодо сприйняття роботи суду є достатньо об'єктивною;
  • матеріально-технічна частина для роботи суду забезпечена на досить високому рівні, що підтверджується думкою 80% респондентів.

Щорічні опитування показують, що у відвідувачів нашого суду все менше зауважень та пропозицій щодо покращення роботи суду. Ми кожен день вдосконалюємо роботу суду та приймаємо до уваги всі зауваження громадян, щоб зробити їх відвідування комфортнішим у нашому суді та підвищити рівень довіри до органу правосуддя.

Комунікації сьогодні розвиваються з неймовірною швидкістю, мають безліч форм та є умовою функціонування у соціумі кожної людини. Протягом січня-лютого 2019 року відбувся Всеукраїнський моніторинг інформаційного наповнення приміщень апеляційних судів України матеріалами, що сприяють відкритості правосуддя та налагодженню взаємодії з медіа та громадськістю.

У моніторингу взяв участь і наш суд. Результати показують, що є певні недоліки, над якими ми вже працюємо, але загалом у приміщенні суду та на офіційному веб сайті суду громадяни можуть без зусиль віднайти інформацію, яка їм потрібна. Тому, ми і надалі будемо працювати в напрямку покращення інформаційного наповнення суду та створення сприятливіших умов для відвідування суду.

Також, на протязі І половини 2019 року судді та працівники апарату активно підвищували свої знання, навички та вдосконалювалися на навчаннях, тренінгах, семінарах та круглих столах.

Зараз активно триває сезон відпусток, що на певний час відчутно збільшило навантаження, як на суддів так і на працівників апарату. Але, я впевнений, що це жодним чином не вплине на ухвалення законних та обґрунтованих рішень, та  Миколаївщина і надалі буде посідати одне із перших місць по якості судових рішень.

Активна комунікація з громадськістю має на меті повернути довіру до органу правосуддя, і досягти цього можна шляхом ухвалення аргументованих рішень, зрозумілих для громадян. Справедливість рішень – це головний критерій нашої діяльності.

Безперечно, зміни – це закон життя, тож висловлюю подяку усьому колективу нашого суду, який своєю щоденною самовідданою роботою відкриває шлях позитивним змінам та постійно вдосконалюється.

 

 

Голова

Миколаївського апеляційного суду

М.П.Міняйло