Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Змінено Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень

24 вересня 2009, 10:34

Змінено Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень

 

На своєму засіданні 23 вересня 2009 року  Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 1007 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень», котрою було внесено зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 р. № 740 (Офіційний вісник України, 2006 р., № 22, ст. 1623), виклавши його у редакції.

Метою прийняття постанови є удосконалення Єдиного державного реєстру судових рішень, поліпшення механізму діловодства в судах для запобігання випадків підробки судових рішень, досягнення максимальної повноти відомостей Реєстру шляхом нормативного забезпечення обов’язковості внесення копій судових рішень до Реєстру та посилення механізму реалізації Закону України «Про доступ до судових рішень», створення прозорого механізму контролю з боку держави та громадянського суспільства за процесом прийняття рішень судами України.

Водночас, згідно із судовою статистикою суди направляють для оприлюднення у Реєстрі лише п’яту частину прийнятих рішень.

Тому основною метою вдосконалення Реєстру має стати актуалізація та повнота відомостей, що містяться у Реєстрі, тобто копії судових рішень мають надаватися до Реєстру не пізніше наступного дня після ухвалення (постановлення) судового рішення, а копії судових рішень, що підлягають негайному виконанню – повинні надаватися до Реєстру одразу після ухвалення (постановлення) такого рішення. Копії судових рішень повинні видаватися лише після їх внесення до Реєстру.

Наразі, новим Порядком ведення Єдиного державного реєстру судових рішень вносяться зміни щодо відмови від обробки копій судових рішень на паперових носіях, як морально застарілої та невиправдано трудомісткої технології; щодо обов’язковості направлення всіх копій судових рішень в електронному вигляді для опублікування в Реєстрі з використанням засобів електронного цифрового підпису; щодо зменшення строків надсилання копій судових рішень до Реєстру для актуалізації даних; тощо.

 

Довідково:

22 грудня 2005 року Верховною Радою України з метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, сприяння однаковому застосуванню законодавства, був прийнятий Закон України  «Про доступ до   судових рішень», що набув чинності 1 червня 2006 року. 

Законом передбачено створення та забезпечення функціонування  Державною судовою адміністрацією України Єдиного державного реєстру судових рішень. При цьому суд при здійсненні судочинства може використовувати лише текст судового рішення, який опубліковано офіційно або внесено до Реєстру.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 р. № 740, якою затверджено Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, внесенню до Реєстру підлягають судові рішення Верховного Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів (далі - суди), крім судових рішень, які містять інформацію, що є державною таємницею. Контроль за виконанням заходів, пов'язаних із захистом інформації, що міститься у Реєстрі, здійснює Державна судова адміністрація України.