Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд визнав законним рішення ЦВК щодо скасування реєстрації Андрія Клюєва кандидатом у народні депутати

12 липня 2019, 11:09

Таке рішення ухвалено Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в результаті перегляду в апеляційному порядку справи за позовом Андрія Клюєва і Ліберальної партії України до Центральної виборчої комісії.

Позивачі просили визнати протиправною і скасувати постанову ЦВК від 3 липня 2019 року № 1445 «Про скасування реєстрації кандидата в народні депутати України Клюєва А.П., висунутого Ліберальною партією України в одномандатному виборчому окрузі № 46 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» та зобов’язати внести зміни до постанови ЦВК від 26 червня 2019 року № 1346 про форму, колір і тексти виборчих бюлетенів, включивши відомості про кандидата в народні депутати України Клюєва А.П.

ЦВК зазначила, що рішення про скасування реєстрації кандидата в народні депутати прийняла, враховуючи відомості, викладені в листах Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Національної поліції України, у яких відображена наявна інформація щодо можливого місцезнаходження Клюєва А.П. протягом останніх п’яти років. Відповідно до викладених у листах відомостей Клюєв А.П. не проживав протягом останніх п’яти років на території України, ця обставина вказує на невідповідність позивача основоположним критеріям, передбаченим ст. 76 Конституції України та ст. 9 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Представники позивачів стверджують, що з лютого 2014 року Клюєв А.П. постійно проживає на території України (в межах державного кордону України) за адресою, що вказана у поданих до ЦВК документів, у м. Донецьку.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог. Верховний Суд погодився з цим рішенням.
Верховний Суд вказав, що відповідність громадянина встановленим виборчим цензам, у тому числі цензу осілості, є однією з умов його правоздатності щодо участі у виборах та реалізації пасивного виборчого права.

Також Суд зазначив, що з огляду на відсутність контролю Уряду України на території, яка охоплює м. Донецьк, обов’язок доведення відповідності цензу осілості покладається і на особу, що бажає бути зареєстрована кандидатом у депутати.

Проте надані суду докази ніякою мірою не свідчать, що позивач проживав останні п’ять років на території України. Немає доказів того, що позивачі намагалися надати відповідачеві будь-яку інформацію на підтвердження дотримання Клюєвим А.П. цензу осілості. Також на підтвердження офіційного місця реєстрації Клюєва А.П. на території України позивачі ні ЦВК, ні суду жодного доказу не надали.

З постановою Верховного Суду від 11 липня 2019 року у справі № 855/252/19 (адміністративне провадження № А/9901/197/19) можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень – http://www.reestr.court.gov.ua/.

Фото-LIGA.net

За повідомленням прес-служби суду