Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Добропільський міськрайонний суд Донецької області спростовує недостовірну інформацію, поширену інтернет - виданнями "OBOZREVATEL" та "Допрополье Online"

11 липня 2019, 14:08

25 червня 2019 року на сайтах: https://bit.ly/2G6mJpY поширено інформацію під назвою «Суд отпустил на свободу скандального террориста "ДНР". Фото.». 

26 червня 2019 року інформацію опубліковано на сайті https://bit.ly/30rOIrV  під назвою «В Доброполье суд отпустил на свободу скандального терориста «ДНР»  + фото.»

Вважаючи поширену в згаданій статті інформацію неповною та недостовірною, беручи до уваги право суспільства на достовірну інформацію, відповідно до частини другої статті 30 Закону України «Про інформацію», Добропільський міськрайонний суд Донецької області, вважає необхідним довести до відому громадськості наступне.

Відповідно до частини першої статті 258-3 Кримінального кодексу України, створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації - караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Згідно частиною другою статті  258-3 Кримінального кодексу України,  звільняється від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частиною першою цієї статті, особа, крім організатора і керівника терористичної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв'язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину.

2 квітня 2019 року до суду надійшло клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, відносно підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого частиною першої статті 258-3 Кримінального кодексу України на підставі частини другої статті 258-3 Кримінального кодексу України, разом з письмовою згодою особи зазначеної у опублікованій інформації на звільнення від кримінальної відповідальності.

У публікації інтернет-ЗМІ зазначено, що підготовче судове засідання для розгляду судом клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності особи, про яку йдеться у публікації,відбулось31 травня 2019 року  в м. Добропілля Донецької області, та було відкладено на вересень місяць,проте, запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою або домашнього арешту стосовно особи щодо якої розглядається таке клопотання судом не обиралися.

При цьому, автор публікації не звернув уваги на норми статті 176 КПК України відповідно до якої, запобіжні заходи застосовуються: під час досудового розслідування – слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, або за клопотанням прокурора, а під час судового провадження - судом за клопотанням прокурора.

Клопотань слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу відносно зазначеної у публікації особи, як під час досудового розслідування так і під час судового провадження, на розгляд Добропільського міськрайонного суду Донецької області не надходило.

Беручи до уваги вищевикладене,тлумачення інформації поширеної у статті, як  «Суд отпустил на свободу скандального террориста "ДНР", не відповідає фактичним обставинам кримінального провадження та є особистою точкою зору автора, що не ґрунтується на нормах  КПК України.

Добропільський міськрайонний суд Донецької області є відкритим та готовий надати вмотивовані відповіді на запити журналістів та представників громадських організацій, але станом на сьогодні жодних запитів від ЗМІ, які розповсюджують недостовірну інформацію до суду не надходило.

 

 

До уваги журналістів та представники ЗМІ!

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до Кодексу журналістської етики головний обов'язок журналіста – сприяти забезпеченню права громадян на одержання оперативноїі нформації. Це зобов'язує його у своїй діяльності завжди бути об'єктивним, коректним, відповідальним за свою справу. Журналіст поширює і коментує лише ту інформацію, у правдивості якої переконаний. Він уникає неповноти або неточностей чи викривлень інформації, які могли б завдати моральної шкоди честі та гідності людини, неприпустимі з його боку недостовірні повідомлення. Журналіст відповідальний перед читачем, слухачем та глядачем. 

Тож закликаємо Вас, при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади взагалі, так і суддів, зокрема, свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності в межах норм вище зазначеного Кодексу.

Розуміючи немаловажний вплив ЗМІ на формування громадської думки,  з метою поширення об’єктивної, достовірної та всебічної інформації про роботу суду, пропонуємо в подальшому звертатись до Добропільського міськрайонного суду Донецької області для отримання  інформації про діяльність суду та коментарів.

 

За повідомленням прес-служби суду