Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд ухвалив новий вирок і на 5 років засудив винуватця смертельної аварії

10 липня 2019, 16:40

Рівненський апеляційний суд скасував вирок місцевого суду від 23 січня 2019 року в частині призначеного покарання, яким 32-річного жителя Тернопільської області визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб). Обвинуваченого суд першої інстанції звільнив від відбування покарання з іспитовим строком — 3 роки.

Ця трагічна подія сталася в ніч проти 30 липня 2016 року на автодорозі сполученням Київ-Чоп, у Рівненському районі. Вадим Г., керуючи автомобілем «Volkswagen Crafter», не переконавшись у безпечності виконання маневру обгону, виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з вантажівкою «Scania». В результаті аварії одна людина загинула на місці події, двоє померли в лікарні, ще двоє — з тяжкими тілесними ушкодженнями та ушкодженнями середньої тяжкості — потрапили до медичного закладу.

Вирок суду першої інстанції в апеляційному порядку оскаржила прокурор, наполягаючи на його скасуванні в частині призначеного покарання та ухваленні нового, яким слід призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років, з позбавленням права керувати транспортними засобами впродовж 3-х років.

Захисник обвинуваченого, потерпілий та представник потерпілого просили суд вирок Рівненського районного суду залишити без змін, апеляційну скаргу прокурора — без задоволення. Увагу колегії суддів вони акцентували на тому, що потерпілі не мають претензій до винуватця смертельної аварії, оскільки той допомагав сім’ям загиблих під час поховання їх рідних, лікуванні потерпілих в аварії, а також відшкодував матеріальну та моральну шкоду родинам, які втратили близьких людей. Адвокат переконував суд у тому, що його підзахисний вчинив тяжкий злочин з необережності, визнав свою вину і щиро розкаявся у вчиненому. Крім того, Вадим Г. не притягувався до адміністративної та кримінальної відповідальності, має на утриманні неповнолітніх дітей, працевлаштований. Отже, виправлення та перевиховання його підзахисного можливе без ізоляції від суспільства.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційну скаргу прокурора задовольнив частково. Вирок місцевого суду в частині призначеного покарання скасував та ухвалив новий, яким Вадима Г. визнав винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання — у виді реального позбавлення волі строком 5 років, з позбавленням права керувати транспортними засобами строком 2 роки.

Обвинуваченого взяли під варту в залі судового засідання.

Володимир Іващук,

суддя-спікер Рівненського апеляційного суду