Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактом підроблення рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області

10 липня 2019, 15:42

Вища рада правосуддя 9 липня 2019 року розглянула повідомлення судді Гуляйпільського районного суду Запорізької області Романько Оксани Олександрівни про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха (на фото) поінформував, що у повідомленні суддя Романько О.О. вказала, що 17 квітня 2019 року на електронну адресу Гуляйпільського районного суду Запорізької області надійшов від громадянки М. електронний запит за встановленою формою щодо надання письмово інформації про існування справи, рішення (ухвали), постановленого суддею Гуляйпільського районного суду Запорізької області Романько О.О. 15–16 червня 2017 року у справі № 135/1453/17 (провадження № 1-в/135/36/17) за позовом фізичної особи – підприємця М. до громадянина Ц. про стягнення боргу за договором позики. До запиту громадянка М. додала сканкопію так званої ухвали суду.

За результатами розгляду вказаного запиту встановлено, що справа із зазначеними реквізитами та складом учасників у провадженні суду, у тому числі й у провадженні судді Романько О.О., не перебувала. У визначений період та за вказаних обставин жодного рішення, навіть подібного за змістом, суддя не складала. Не вносилося таке рішення і до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Крім того, при безпосередньому огляді доданої до запиту сканкопії документа встановлено, що гербова печатка Гуляйпільського районного суду Запорізької області є підробленою, а наявні на ній відтиски штампів не могли бути зроблені працівниками суду, оскільки такі штампи ніколи не виготовлялися та відсутні у суді. Підпис судді Романько О.О. не співпадає з її дійсним підписом та є очевидно підробленим. Штрих-код, що міститься на сканкопії, не дає можливості ідентифікувати документ.

Наявність підробленого рішення суду, на думку судді Романько О.О., дискредитує репутацію як правосуддя в цілому, так і її репутацію зокрема, та свідчить про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

На підставі викладеного суддя Романько О.О. звернулася до Вищої ради правосуддя з повідомленням, в якому висловила прохання вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя. З аналогічним повідомленням суддя звернулась до Генеральної прокуратури України.

На запит члена Вищої ради правосуддя Прокуратура Запорізької області повідомила, що 16 травня 2019 року Гуляйпільським ВП Пологівського ВП ГУ НП в Запорізькій області до Єдиного реєстру досудових розслідувань за викладеними у повідомленні фактами підроблення ухвали Гуляйпільського районного суду Запорізької області внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів)Кримінального кодексу України. На сьогодні досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні триває.

«Не можна не погодитись із позицією судді Романько О.О., що наявність підробленого рішення суду підриває репутацію та дискредитує її як суддю Гуляйпільського районного суду Запорізької області та може зашкодити авторитету правосуддя»,– зазначив Володимир Говоруха.

З огляду на наведене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 травня 2019 року за частиною першою статті 358 Кримінального кодексу України за фактами, викладеними у повідомленні судді Гуляйпільського районного суду Запорізької області Романько Оксани Олександрівни.

 

Прес-центр судової влади України