Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівненський апеляційний суд залишив без змін вирок, яким чоловіка засуджено до довічного позбавлення волі

08 липня 2019, 09:49

Довічне позбавлення волі — такий вирок почув 32-річний рівнянин Олег, обвинувачений у вчиненні умисного вбивства жінки. І хоча чоловік у 2006 році уже був засуджений за умисне вбивство потерпілої на строк 9 років позбавлення волі, а в 2014 році суд звільнив його достроково, він на шлях виправлення не став.

Ця трагічна подія трапилася 23 січня 2016 року в м. Рівне. Чоловік відпочивав з другом у кафе-барі «Альбіон» по вул. Грушевського, де впродовж вечора вживав спиртні напої. Пізніше там познайомився з потерпілою К., з якою в подальшому поїхав на таксі в боулінг-клуб «Турбіна», що по вул. Макарова. Близько 04-ої години разом з потерпілою пішов в сторону поліклініки №3, та перебуваючи в полі у напрямку від перехрестя вулиць Макарова та Вербова у Олега виник конфлікт з потерпілою. У зв’язку з відмовою останньої вступити з ним у статевий зв’язок нетверезий чоловік наніс їй не менше трьох ударів кулаками в обличчя, після чого перекрив руками їй органи дихання. В результаті чого наступила смерть потерпілої К. від механічної асфіксії через закриття отворів рота і носа, а також стиснення руками органів шиї. Переконавшись, що потерпіла не подає ознак життя, таємно викрав мобільний телефон та гроші, чим заподіяв останній матеріальну шкоду на загальну суму 1872 грн.  

29 листопада 2017 року у Рівненському  міському суді було оголошено вирок у цьому кримінальному провадженні. Так, Олега суд визнав винуватим одразу за двома статтями Кримінального кодексу України: п.13 ч.2 ст.115 (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство) та ч.1 ст.185 (крадіжка) і призначив остаточне покарання у виді довічного позбавлення волі.

Предметом розгляду в Рівненському апеляційному суді стали дві апеляційні скарги: обвинуваченого і його захисника, які переконували суд у необхідності повторного дослідження обставин кримінального провадження. Крім того, увагу колегії суддів акцентували на порушеннях, нібито допущених під час досудового розслідування та судового провадження, оскільки дії обвинуваченого були спрямовані виключно на нанесення потерпілій тілесних ушкоджень. Просили вирок місцевого суду змінити, перекваліфікувавши дії обвинуваченого з п.13 ч.2 ст.115 КК України на ч.2 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України.

Суд апеляційної інстанції, взявши до уваги усі обставини кримінального провадження, заслухавши учасників судового розгляду, апеляційні скарги обвинуваченого і захисника залишив без задоволення.

Колегія суддів погоджується з висновком місцевого суду про те, що обвинувачений є особою з підвищеним ступенем небезпечності для суспільства і визнає обґрунтованим висновок про необхідність та достатність призначеного обвинуваченому Олегу покарання за вчинений злочин – у виді довічного позбавлення волі.

За повідомленням прес-служби суду