Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розслідування злочину за фактом погроз насильством та вбивством судді Запорізького районного суду Запорізької області Ачкасову О.М.  

27 червня 2019, 17:43

Вища рада правосуддя 27 червня 2019 року розглянула повідомлення судді Запорізького районного суду Запорізької області Ачкасова Олександра Михайловича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Фомін (на фото)поінформував, що у повідомленні судді Ачкасова О.М. зазначено, що 10 травня 2019 року під час судового засідання у кримінальному провадженні громадянин К., обвинувачений у вчиненні злочинів, передбачених частиною першою статті 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України та іншими, поводив себе агресивно, нецензурно висловлювався, у зв’язку із чим був попереджений головуючим суддею про видалення із зали судового засідання, однак свою поведінку не змінив.

Відразу після судового засідання громадянин К., перебуваючи під вартою, у залі судового засідання у присутності прокурора Запорізької місцевої прокуратури, захисника, секретарів судових засідань, конвоїрів, почав погрожувати головуючому судді Ачкасову О.М. насильством та вбивством після звільнення з-під варти. Вказаний факт зафіксовано аудіовідеозаписом.

Враховуючи обвинувачення громадянина К. у вчиненні тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи і визнання ним своєї вини у вчиненні інкримінованого злочину, суддя Ачкасов О.М. сприйняв погрози фізичною розправою на свою адресу як реальні.

Відповідно до вимог пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» 13 травня 2019 року суддя Ачкасов О.М. звернувся з повідомленням про втручання в його діяльність до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора.

Прокуратура Запорізької області повідомила, що СВ Дніпровського ВП ГУ НП в Запорізькій області 14 травня 2019 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за зверненням судді Запорізького районного суду Запорізької області Ачкасова О.М. щодо погрози йому насильством та вбивством у зв’язку з його діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя, за частиною першою статті 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) КК України.

На цей час досудове розслідування триває, процесуальне керівництво здійснюється Запорізькою місцевою прокуратурою № 3, його хід взято на контроль Генеральною прокуратурою України.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування злочину за фактом втручання в діяльність судді Запорізького районного суду Запорізької області Ачкасова Олександра Михайловича.

 

Прес-центр судової влади України