Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа за фактом вбивства чотирьох осіб, серед яких двоє дітей, розглядатиметься за участю присяжних

27 червня 2019, 16:39

В провадженні колегії суддів Вінницького міського суду Вінницької області перебувають матеріали кримінального провадження за обвинуваченням 30-річного чоловіка у вчиненні умисного вбивства чотирьох людей, а саме його матері, колишньої дружини та двох малолітніх  дітей (п.1, 2 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України). Підготовче засідання по даній справі відбулось 25 червня 2019 року.

В судовому засіданні обвинувачений заявив клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього судом присяжних. В свою чергу, його захисник подав клопотання про розгляд даної справи в закритому судовому засіданні, пояснивши це тим, що в судовому засіданні можуть бути розголошенні відомості про особисте та сімейне життя обвинуваченого чи обставини, які принижують його гідність.

Прокурор та потерпілі не заперечували щодо розгляду даного кримінального провадження судом присяжних в закритому судовому засіданні.

При винесенні рішення, суд врахував те, що під час судового розгляду будуть досліджуватися відомості про сімейне та особисте життя обвинуваченого, розголошення яких можуть порушити його конституційні права на недоторканість особистого та сімейного життя.

Крім того, підсудний обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді довічного позбавлення волі. Відповідно до діючого законодавства, така особа має право на підготовчому судовому засіданні звернутися із клопотанням про розгляд кримінального провадження стосовно нього судом присяжних.

За результатами повного та всебічного дослідження обвинувального акту, заслухавши думку учасників процесу, колегія суддів ухвалила судовий розгляд кримінального провадження провести судом присяжних в складі двох професійних суддів та трьох присяжних у закритому судовому засіданні. Одночасно, суд продовжив обвинуваченому запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 діб.

Довідково: відповідно до ч.4 ст. 27 Кримінального процесуального кодексу України, кримінальне провадження у закритому судовому засіданні суд здійснює з додержанням правил судочинства, передбачених цим Кодексом. На судовому розгляді в закритому судовому засіданні можуть бути присутні лише сторони та інші учасники кримінального провадження.

Відповідно до ст.. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, закріплено, що судове рішення проголошується публічно, але преса і публіка можуть бути не допущені в зал засідань протягом усього судового розгляду або його частини в інтересах моралі, громадського порядку чи національної безпеки в демократичному суспільстві, якщо того вимагають інтереси неповнолітніх або захист приватного життя сторін, або – тією мірою, що визнана судом суворо необхідною, – коли за особливих обставин публічність розгляду може зашкодити інтересам правосуддя.

За повідомленням прес-служби суду