Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд поновив на роботі двох незаконно звільнених слюсарів, - виготовлено повний текст рішень

24 червня 2019, 15:08

Скадовський районний суд Херсонської області оголосив повний текст рішень, якими визнав незаконними та скасував два накази директора комунального підприємства «Очисні споруди смт. Лазурне» про звільнення з роботи слюсарів аварійно-відновлювальних робіт у зв’язку з систематичним невиконанням без поважних причин обов’язків, покладених трудовим договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку. Зазначеними рішеннями суд поновив двох слюсарів на посадах.

Позивачі звернулися до суду із позовами в яких зазначали, що їх прийняли на роботу слюсарями в КП «Очисні споруди смт.Лазурне». Згідно із укладеними трудовими договорами та посадовою інструкцією, вони, як слюсарі виконували роботи по забезпеченню постійної належної роботи, обслуговуванню та ремонту обладнання, що було встановлене на майновому комплексі «Очисні споруди» і виконувало функцію очистки нечистот з баз відпочинку та пансіонатів смт. Лазурне Скадовського району Херсонської області. Вказане обладнання обслуговували 8 слюсарів, які працювали 24 години по двоє в зміні згідно графіка в режимі «доба роботи через три доби відпочинку».

20 грудня 2018 року у їх вихідний день їх викликали на роботу і усно дали вказівку виконати роботи по ремонту водопровідної мережі вулиць в смт. Лазурне.  Вони не погодилися виконувати таку роботу, оскільки це не входило у їх обов’язки, разом з тим, вони зауважили, що коли буде виданий письмовий наказ, з яким їх ознайомлять, то вони цю роботу виконають. Вимагаючи письмового наказу вони намагалися захистити свої права у разі отримання виробничої травми, оскільки така робота виконується в траншеї на глибині близько 3 метрів, пов’язана з певними ризиками, вимагає від працівника достатніх професійних навиків.

Натомість 22 грудня 2018 року їх було звільнено з роботи. При ознайомлені з текстом наказів та виданими при звільненні трудовими книжками вони виявили, що первісна назва їх посади «слюсар», на яку вони були прийняті на роботу, змінена на «слюсар аварійно-відновлювальних робіт», хоча з цими наказами та новими посадовими обов’язками їх не ознайомлювали. Як і раніше, вони виконували лише роботи по забезпеченню безперебійної роботи, обслуговуванню та ремонту обладнання, що було встановлене на майновому комплексі «Очисні споруди».

Також, несподіваним для них було і те, що наказом від 15 листопада 2018 року їм було оголошено догану за порушення трудової дисципліни. Позивачі зазначають, що 15 листопада 2018 року трудову дисципліну не порушували, претензій зі сторони адміністрації підприємства до них не було, написати письмове пояснення від них ніхто не вимагав і з наказом про оголошення догани не ознайомлював. Про існування догани їм стало відомо з тексту наказів про звільнення.

У судове засідання представник КП «Очисні споруди смт. Лазурне» не з’явився.

Суд заслухав доводи позивачів та їх представника, дослідив надані докази, допитав свідків, оцінив належність, допустимість і достовірність кожного доказу, суд прийшов до висновку, що позивачів було незаконно звільнено, тому задовольнив  позови у частині визнання незаконними та скасування наказів про звільнення позивачів та поновлення на роботі.

Суд виходив з того, що відповідачем не доведено переведення працівників у встановленому чинним законодавством порядку на посаду слюсарів аварійно-відновлювальних робіт, тому підстав вимагати від них виконувати роботу, яка не входить до їх посадових обов’язків, не було, що свідчить про неправомірність притягнення у зв’язку з цим до дисциплінарної відповідальності та подальшого звільнення.

Наразі рішення суду не набрали чинності, на них може бути подана апеляція до Херсонського апеляційного суду.

З повним текстом рішень можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи – 663/ 151/19 та 663/152/19.

За повідомленням прес-служби суду