Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За 2017–2018 роки ВРП встановлено понад 130 фактів тиску на суд

21 червня 2019, 20:22

21 червня 2019 року у Києві відбулося фахове обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2018 рік

Захід організовано спільно Вищою радою правосуддя і проектами Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» та «Підтримка виконанню Україною рішень Європейського суду з прав людини».

Мета заходу – обговорити доповідь Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні у 2018 році, повноваження Вищої ради правосуддя щодо забезпечення незалежності судової влади в Україні, обмінятися думками щодо посилення захисту незалежності суддів в Україні в контексті стандартів і рекомендацій Ради Європи.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, який, зокрема, відзначив зусилля ВРП щодо захисту суддівської незалежності та наголосив, що Рада Європи й надалі надаватиме підтримку Вищій раді правосуддя у цьому напрямі.

Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха зазначив, що забезпечення дійсної незалежності суддів – це інтерес кожного громадянина, кожного представника бізнесу, всіх органів державної влади та місцевого самоврядування, адже без належного суду та неупереджених суддів не відбудеться утвердження правової держави в Україні.

«Консультативна рада європейських суддів у своїх висновках наголошує на важливості існування спеціального органу, відповідального за захист та незалежність суддів. Таким органом в Україні із січня 2017 року є Вища рада правосуддя.  Саме цей орган наразі піклується проблемою незалежності суддів», – сказав В. Говоруха.

За його словами, з 2016 року, із часу започаткування ведення реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя отримала більше 1000 таких звернень. Наголосив, що повідомлення суддів про втручання у їхню діяльність щодо здійснення правосуддя є важливим індикатором стану забезпечення незалежності суддів в Україні. Вперше у доповіді було проаналізовано конкретні випадки тиску на суд.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв подякував європейським партнерам за підтримку у реформуванні судової влади України. Зауважив, що незалежність суддів характеризується особливим порядком їх притягнення до відповідальності – як дисциплінарної, так і кримінальної, участю органів суддівського врядування і самоврядування на всіх етапах притягнення суддів до відповідальності, і що важливо – повагою до судового рішення та судді.

Суддя наголосив, що вважає великим досягненням те, що остаточний судовий контроль за всіма цими процесами здійснює Верховний Суд. Це відповідає найвищим європейським стандартам. На його думку, важливо й те, що Голова Верховного Суду за посадою є членом Вищої ради правосуддя. «Це сприяє комунікації між Верховним Судом і ВРП, дає можливість розуміння спільних правових позицій», – відзначив Всеволод Князєв.

Член ВРП Андрій Овсієнко наголосив, що на основі розглянутих протягом 2017–2018 років повідомлень суддів про втручання Вища рада правосуддя у щорічній доповіді проаналізувала основні види посягань на гарантії незалежності судді під час здійснення правосуддя.

Мають місце намагання втручатися у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя з боку народних депутатів України, депутатів місцевих рад, правоохоронних органів, інших представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування шляхом звернення з проханнями, вимогами, рекомендаціями, пропозиціями щодо розгляду конкретних судових справ.

Крім того, судді повідомляють про втручання у їхню діяльність громадян та їх об'єднань, адвокатів, а також мають місце факти зловживання правом на подання дисциплінарної скарги тощо.

Член ВРП Лариса Швецова наголосила, що до ВРП надійшло 40 тисяч скарг на дії суддів, при цьому 90 % таких скарг фактично є незгодою із судовим рішенням, по суті – апеляційними чи касаційними скаргами. Такі факти учасники обговорення оцінили як спроби впливу на суд шляхом подання безпідставних скарг та зауважили про необхідність запровадження додаткових правових фільтрів для усунення цієї проблеми.

У Щорічній доповіді про стан забезпечення незалежності суддів за 2018 рік значну увагу звернуто і на неналежне забезпечення гарантій незалежності суддів органами прокуратури та Національної поліції України.

Зокрема, зазначено, що мають місце випадки зловживання слідчими та прокурорами повноваженнями щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення суддею злочину, передбаченого статтею 375 Кримінального кодексу України (прийняття завідомо неправосудного рішення), як засіб тиску на суддю з метою прийняття певного рішення у справі або помста за ухвалення судового рішення всупереч правовій позиції прокурора у справі.

Таке втручання у діяльність суддів неприпустиме, оскільки воно є одним із найбільш небезпечних проявів тиску на суд.

При цьому співпраця Вищої ради правосуддя з Генеральною прокуратурою України та Національною поліцією України свідчить, що факти очевидного втручання в діяльність суддів розслідуються занадто повільно, хоча ефективне реагування на випадки таких втручань – це єдиний ефективний метод припинення подібних порушень.

Експерт Ради Європи Діана Ковачева наголосила, зокрема, на необхідності внесення змін або скасування статті 375 Кримінального кодексу України, яка, за її словами, не відповідає стандартам Ради Європи.

Під час другої сесії учасники обговорили питання забезпечення незалежності суддів в Україні в світлі стандартів Ради Європи.

Експерти та судді обмінялися думками стосовно унеможливлення тиску на суддів та втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, висловили рекомендації щодо посилення захисту незалежності суддів в Україні та пропозиції щодо змісту й формату наступної щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

Серед рекомендацій експертів також впровадження граничних строків  розгляду скарг на дії суддів, проведення широкого фахового обговорення із правоохоронними органами та адвокатами проблемних питань щодо суддівської незалежності та сприяння належному виконанню чинного законодавства, яким врегульовані питання суддівської незалежності, загальне широке інформування суспільства про те, які дії є порушенням суддівської незалежності з метою кращого розуміння громадянами поняття незалежного суду.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук також зауважив, що суддівська незалежність не може бути гарантована самим фактом внесення змін до законодавства, як і проголошення незалежності держави не означає утвердження державності. Це постійний тривалий процес, який потребує щоденних зусиль, тому робота Вищої ради правосуддя у цьому напрямі має продовжуватися.

Діана Ковачева також відзначила, що уважно слідкує за реформою судочинства в Україні вже декілька років. «За останні роки в Україні докладаються значні зусилля, спрямовані на впровадження всебічної реформи судоустрою з метою посилення його незалежності, неупередженості та ефективності. Реформа виконується, і це – вражаюча реформа, її треба, справді, дуже позитивно оцінювати, адже ми бачимо дуже серйозні законодавчі зміни», – вважає експерт Ради Європи.

Онлайн-трансляція заходу:

Прес-центр судової влади України